Menekültek - segítséget vár Görögország az EU-tól

A migráció kérdésében Európa nem engedhet meg magának egy újabb kudarcot – figyelmeztetett a görög miniszterelnök azután, hogy leégett a leszboszi menekülttábor.
Domokos Erika, 2020. szeptember 13. vasárnap, 22:11
Fotó: AFP

Több uniós segítséget követelt Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök a migráció kezeléséhez a vasárnap Thesszalonikiben tartott sajtótájékoztatóján. A kormányfő szerint a Leszbosz szigetén leégett moriai menekülttábor egyes lakói megpróbálták megzsarolni kormányát azzal, hogy szándékosan felgyújtották a létesítményt. A történtek lehetőséget nyújtanak az Európai Uniónak arra, hogy javítson azon, miként kezeli a migrációt - írja az MTI-re hivatkozva a hvg.hu.

"Tragédia volt (Moria felgyújtása). Borzalmasak voltak a felvételek. Figyelmeztető csengő volt mindenki számára, hogy érzékenyebbé váljunk. Európa nem engedhet meg egy újabb kudarcot a migrációs kérdésben" - mondta Micotákisz.

A görög kormányfő elmondta, hogy kapcsolatba lépett Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral a tűz következtében fedél nélkülivé vált több mint 12 ezer menedékkérő legalább egy részének befogadásáról. Egyben bejelentette egy új, állandó menekültügyi központ építését a görög égei tengeri szigeten. "Lehetőséget akarunk kovácsolni a problémából. Európának sokkal jobban részt kell majd vennie az új központ vezetésében" - mondta a görög kormányfő.

A görög hadsereg egy volt katonai lőtéren emel sátrakat a menedékkérők számára nagyjából négy kilométerre a leégett tábor területétől. Micotákisz szerint vasárnap estig hozzávetőleg ezer embert helyeznek el a sátrakban, de még napokig fog eltartani mindenki áttelepítése. Koronavírus-tesztet hajtanak végre mindenkin, aki az új táborba érkezik. Mint mondta, eddig öt új esetet azonosítottak.

A tábor megsemmisülése óta zűrzavar uralkodik a szigeten, az eddig a túlzsúfolt központban élő több mint 12 ezer, zömében afrikai és afgán migráns több napja alszik a szabad ég alatt. Aggodalomra ad okot az is, hogy a felfordulásban nyoma veszett annak a legalább 35 táborlakónak, akinek pozitív lett a koronavírustesztje. A helyiek attól tartanak, hogy elszabadulhat a vírus a szigeten - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.09.14 14:13

Rinyálás helyett összefogdosni a bagázst, és visszazsuppolni oda, ahonnan jöttek. Haditengerészetet, rendőrséget, határőrséget kivezényelni a görög vizekre, határra, és elzavarni a betolakodókat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2020.09.14 13:58

Most akkor küldjünk gépfegyvereket ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2020.09.13 23:11

Egyszerűen zsenik vagytok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html