Molnár József, aki Moszkvában részt vesz a Nemzetközi Földgázkongresszuson, az orosz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy kedden nem észleltek zavarokat a Magyarországra érkező gáztranzitban.

"A kieső mennyiséget pótolni lehet a föld alatti gáztározókból. De ez az első riasztó jelzés az európai gáztranzit-rendszer szempontjából" - hangsúlyozta.

A vezérigazgató arról is szólt, hogy az Oroszországgal szemben életbe léptetett nemzetközi büntetőintézkedések nem voltak hatással a Mol üzletmenetére. A magyar kőolajipari vállalat egyebek között kenőanyagokat, hűtő-kenő folyadékot szállít az orosz piacra.

Rossz állapotban volt

A Gazprom szerdai tájékoztatása szerint rossz állapotban volt az Ukrajnában kedden felrobbant gázvezeték. Vialij Markelov, az orosz állami energetikai óriáscég vezérigazgató-helyettese a LifeNews orosz televízió kérdésére közölte, hogy a Gazprom nem folytat vizsgálatot az ügyben, minthogy a gázvezeték ukrán tulajdonban van.

Az orosz vezérigazgató-helyettes emlékeztetett arra, hogy az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezeték még a Szovjetunió idején, az 1980-as években épült. Ukrajnában azonban nem végezték el rajta a teljes felújítást, így az akkor létesített egységes gázvezetékrendszer orosz szakaszához képest az ukrajnai rosszabb állapotban van. "Nem ez volt az egyetlen baleset az ukrán vezetékrendszeren" - tette hozzá Markelov.

Markelov egyúttal közölte, hogy a gázszállítás biztosítva van Ukrajnából a rajta keresztül földgázt vételező országokba, mert a szállítást tartalékvezetékre irányították át az érintett szakaszról.