Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben a világ nagyobbik felét szegénységbe dönti a koronavírus-járvány következtében kialakult válság, a monacói gazdagok a korábbinál sokkal több pénzt vittek a tőzsdére, így tovább növelték vagyonukat a bezártság hetei alatt. Emellett a helyi ingatlanpiac is sokkal jobban felélénkült a biztonság felértékelődése miatt. Az egy főre eső GDP már 200 ezer dollár körül alakul. A vírus csupán a költségvetésen látszik: Monaco idén fog először hiánnyal zárni, erre eddig még nem volt példa - kezdi összefoglalóját a Financial Times, amit a Növekedés.hu szemlézett.

A monacói gazdaság nyolc éve először kerülhet recesszióba és zárhat hiánnyal a költségvetés, de a tőzsdén nagyokat nyertek a szupergazdagok. Ők azért is választották az országot, mert a helyi egészségügy ugyan drága, de teljesen felszerelt és könnyen kezelni tudják a betegségeket. Nem mintha erre nagy szükség lenne: eddig összesen 171 fertőzöttet azonosítottak az országban, közülük egyetlen ember halt csak meg. Ehhez képest Magyarországon csak a vasárnap reggeli adatok szerint 24 óra alatt 1070 új ember kapta el a Covid-19 betegséget.

A 38100 (2019) állandó lakossal rendelkező városállamban az egy főre jutó GDP közel 200 ezer dollár körül alakul, ami a magyar nagyjából hússzorosa. Még tavaly is legalább hat százalékkal bővült a gazdaság, és a Világbank előrejelzése szerint pedig idén is növekedés várható, vagyis Monacót elkerüli a recesszió. A GDP az utóbbi tíz évben 5-7 százalékos éves szintű növekedést mutat, volumenben 7,7 milliárd dollár volt a legutolsó felmérés szerint.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!