Monti: Görögországnak az eurózónában kell maradnia

Görögországnak az eurózónában való maradása mellett foglalt állást Mario Monti olasz miniszterelnök csütörtökön Francois Hollande francia elnökkel tartott római találkozóján.
MTI, 2012. június 14. csütörtök, 22:28
Fotó: Napi.hu

Az eurózóna válságának megoldását illetően Róma és Párizs között teljes a nézetazonosság - hangoztatta Monti a sajtótájékoztatón. Az olasz miniszterelnök elmondta, vendégével együtt kedvezően értékelték a spanyol bankoknak nyújtott segítséget. Európa a válság megoldásáért "nem keveset tett, de mindez még nem volt elegendő" - hangsúlyozta Monti. Róma és Párizs is azt reméli, hogy a vasárnapi választások után Görörország az eurózóna tagja marad.

Hollande megjegyezte, nem akarja, hogy "Európát beteg kontinensnek tekintsék". A francia elnök kijelentette, hogy a június végi EU-csúcstalálkozó központi témája a növekedés és a stabilitás megteremtése lesz. "Európát fel kell vértezni a spekulációval szembeni mechanizmusokkal" - hangsúlyozta Hollande.

A francia elnök este Giorgio Napolitano államfővel találkozott. A Le Monde francia napilap értesülései szerint Hollande a Montival folytatott megbeszélését követően az EU összes fővárosába elküldi az európai gazdasági növekedésről szóló javaslatait.

A Monti-Hollande találkozó "forró két hetet" indított el az EU-csúcs előtt - jegyezte meg az olasz sajtó hangsúlyozva, hogy Monti folyamatosan egyeztet európai kollégáival. Az olasz kormányfő szerdán Berlinben tárgyalt, június 22-én pedig négyes csúcs lesz Rómában a francia elnök, a német kancellár, Mariano Manuel Rajoy spanyol kormányfő és az olasz miniszterelnök részvételével.

A csütörtöki találkozóval egy időben a rohamrendőrség többször is gumibottal szorította vissza a római kormánypalota és az ezzel szomszédos képviselőház előtti téren tüntetőket. A szakszervezetek és baloldali ifjúsági szervezetek a Monti-kormány válságintézkedései, a nyugdíjreform és a munka törvénykönyvének módosítása ellen tüntettek. Június 22-re az olasz szakszervezetek általános sztrájkot hirdettek.

HOZZÁSZÓLÁSOK