Monti keményen beszólt az északiaknak

Olaszország miniszterelnöke, Mario Monti keményen megbírálta az euróövezet egyes "északi" országait, amiért - amint fogalmazott - "hiteltelenítik" az euróövezet június végi döntéseit. Egyszersmind sürgette az euróövezeti elhatározások mielőbbi megvalósítását, és általában az európai integráció szorosabbra fűzését, "nem csak az euróövezetre alapozva".
MTI-Eco, 2012. július 8. vasárnap, 18:10
Fotó: Napi.hu

Olaszország és Spanyolország állampapírjainak hozama szépen esett a múlt hét elején, de a hét végére ismét magasba szökött. Egy franciaországi gazdasági tanácskozáson vasárnap az olasz kormányfő ezt annak tulajdonította, hogy "néhány északi ország egy és más politikai hatósága nem helyénvaló kijelentéseket tett azzal a céllal, de legalábbis azzal a következménnyel, hogy csökkenjen az egyhangú döntések hitelessége".

"Egyoldalúan semmissé teszik, amit sok közös és együttes fáradsággal együtt építünk" - mondta az olasz kormányfő.

Sürgette, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek gyorsan tegyenek valamit a magas hozamok ellen, és általában is gyorsítsák meg az euróövezeti döntések megvalósítását, mert "a magas hozamok kockára teszik az euróövezet pénzügyi stabilitását, és nehezítik az egységes pénzügypolitika hatékony közvetítését".

A múlt héten a finn és a holland kormány illetékesei úgy nyilatkoztak, hogy szerintük az euróövezeti mentőalapoknak nem kellene vásárolni közvetlenül, az elsődleges piacon euróövezeti állampapírokat. Ez - egészen pontosan, hogy az euróövezeti mentőalapok "rugalmasabban" vásárolhassanak az erős költségvetési fegyelmű országok állampapírjaiból - a június végi EU-csúcson született euróövezeti döntések egyike volt. Azt is eldöntötték, hogy egységesített, közös bankfelügyelet alakítanak az euróövezetben, és utána a rászoruló bankok a kormányok megkerülésével, közvetlenül vehetnek fel kölcsönt tőkefeltöltésre az euróövezeti mentőalapoktól.

Az olasz miniszterelnök szavainak az is súlyt ad, hogy a német kancellár, Angela Merkel és a volt francia államfő, Nicolas Sarkozy nevéről közkeletűen "Merkozy"-nek nevezett informális euróövezeti parancsnokság tavaszi megszűnése óta a szokásos német-francia duó német-francia-olasz-spanyol kvartettre bővült olyankor, amikor fontos euróövezeti döntéseket készítenek elő.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek legközelebb hétfőn, majd július 20-án tanácskoznak.

A szélesebb európai integrációról Mario Monti úgy vélte, hogy az nem alapulhat csak az euróövezeten. "Kissé bizonytalan vagyok abban, vajon tényleg kizárólag az euróövezetre alapozva kell-e összébb hoznunk az európai gazdasági és politikai folyamatot. Tudom, ennek Franciaországban sok híve van, de szerintem jobb lenne nem túlságosan elszigetelni magunkat az Európai Unió többi részétől" - magyarázta Monti.

Az EU más fontos részei között említette például Nagy-Britanniát és Lengyelországot, a Reuters tudósítása szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2012.07.08 22:23

Az euróövezeti országoknak rövid távon valóban jót tenne a kockázatközösség létrehozása, a bajba jutott országok finanzsírozhatósága biztosított lenne egy ideig, de a költségvetés rendbetételét (értsd: megszorítások, az életszínvonal csökkentése) nem kerülhetnék el a jelenlegi vezetéssel.
Mégis, akkor kinek az érdeke a "bankunió" létrehozása?
A "piacoknak", akik nem látják - most már - biztosítottnak, hogy a "kölcsön" adott pénzüket jelentős nyereséggel visszakapják.
Monti - amellett, hogy országa rövid távú érdekeit képviseli - ezen "piacok" egyik kiszolgálója.
A gazdaságok rendbetételéhez más út kell, mert a jelenlegi út az egyre sűrűbben jelentkező és egyre súlyosabb válságokon keresztül visz a megsemmisülés felé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2012.07.08 18:30

Az nem egészen világos, hogy Finnország és Hollandia miért nem lép ki, ha nem akarja finanszírozni a déli bagázst? Okok, erősödne a saját devizájuk, de pl köthetnék az EUR-hoz, mint a svájciak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html