Monti: nem a németek pénze kell Olaszországnak

Olaszországnak erkölcsi támogatás kell Németországtól, és nem pénzügyi segítség - ezt hangsúlyozta Mario Monti olasz miniszterelnök a Der Spiegel című német hírmagazinban vasárnap megjelent nyilatkozatában.
MTI-Eco, 2012. augusztus 5. vasárnap, 20:33
Fotó: Napi.hu

Az olasz kormányfő azt mondta, hogy jövő áprilisig akar hivatalában maradni, és így folytatta: "Remélem, addig sikerül megmentenem Olaszországot a pénzügyi romlástól néhány európai barátunk, köztük Németország erkölcsi támogatásával. Világosan mondom: erkölcsi, nem pedig pénzügyi támogatásával".

Pénz helyett Németországnak valamivel több mozgásteret kellene hagynia azon euróövezeti országok számára, amelyek elvégzik a szükséges reformokat - mondta Monti, és hozzátette: aggódik az olasz parlamentben mind erősebb németellenes hangulat miatt, és erről tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt is.

Németország rokonszenvezik Olaszországgal, de közben a legtöbb német szemlátomást azt hiszi, hogy Olaszország pénzügyi segítséget kapott Németországtól vagy az EU-tól, márpedig ez nem igaz - üzente a Monti a német olvasóknak. Megjegyezte, hogy a német kormány eddigi hozzájárulása az euróövezeti mentőprogramokhoz a német bankoknak is használt, például azoknak, amelyek befektettek Görögországban.

HOZZÁSZÓLÁSOK