BUX
39138

Monumentális emlékmű épül Moszkvában

Moszkvában 25 méter magas szobrot állítanak Nagy Vlagyimir kijevi nagyfejedelemnek.

Napi.hu, 2015. március 16. hétfő, 11:46

Az orosz nemzeti egység napjaként ünnepelt november negyedikén leplezik le Moszkva központjában halálnak ezredik évfordulóján I. Vlagyimir kijevi nagyfejedelem szobrát, aki áttérítette a görög katolikus hitre a Kijevi Ruszt, amelyből kinőtt az orosz birodalom.

A szentté avatott harcos fejedelmet magáénak tartja mind a görög katolikus, mind a pravoszláv egyház. A nyolc emelet, 25 méter magas monstrum 150 millió rubelbe (2,5 millió dollár) kerül, és csak a múlt héten hagyták jóvá elkészítését, így meglehetős sietséggel kell elkészíteni, hogy elkészüljön a nagy napra. A mű hősét oldalára szíjazott karddal ábrázolja, amint egy keresztet emel a magasba.

Jevgenyij Geraszimov, a városi közgyűlés kulturális bizottságának elnöke szerint Szent Vlagyimir Oroszország és Moszkva nagy védelmezője, s a szobor nem igazán egy történelmi alaknak állít emléket, inkább "spirituális talizmán" - idézte a The Moscow Times.

Ukrajna is magáénak tartja Vlagyimirt. Petro Porosenko elnök utasítást adott évfordulójának méltó megünneplésére, méltatva érdemét, hogy "a középkorban egy európai államot hozott létre a Kijevi Russzal".