Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő, amely előző este - egyebek mellett a Grexit lehetőségére is hivatkozva - leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív adósosztályzatát, a lehetséges görög fejleményekről összeállított részletes csütörtöki helyzetértékelésében hangsúlyozta: az euróövezetet a tagság visszafordíthatatlanságának vélelmére alapozva alkották meg, és az e visszafordíthatatlanságba vetett hit az egész rendszer legfőbb erőssége. Éppen ezért Görögország távozása esetén a legnagyobb veszélyt a bizalmi sokk okozná, amely felforduláshoz vezethet az euróövezeti államkötvény-piacokon - áll a Moody's elemzésében, amelyet Alastair Wilson, a cég globális szuverén kockázatértékelésért felelős vezérigazgatója jegyez.

Wilson szerint az euróövezetet "kijárati ajtó" nélkül tervezték, hogy meggyőzzék a befektetőket a valutaunió visszafordíthatatlanságáról és oszthatatlanságáról, valamint arról, hogy nem csupán azonos nevű valuták közötti rögzített árfolyamrendszerről van szó.

Ha egy ország kilépne az euróövezetből, az megmutatná, hogy az unión belüli széttartó költségvetési és gazdasági folyamatokra nem a hazai költségvetési és gazdaságpolitika módosítása az egyetlen lehetséges válasz. Egy ilyen fejlemény bizonyítaná, hogy a súlyos mértékű, kíméletlenül betartatott, fájdalmas, vagy éppen a "páciens" számára elfogadhatatlan belső kiigazítási folyamatnak van alternatívája - áll a Moody's elemzésében.

Az a tudat, hogy létezik ez az alternatíva, meggyengítheti a bármi áron végrehajtandó kiigazítás melletti politikai elkötelezettséget, akkor is, ha a Grexitet Görögország súlyosan megszenvedné. Ezt a befektetők is tudnák, és a bajban lévő többi euróövezeti gazdaságban ez megnövelné a tőkekivonás és a hazai befektetési eszközök, köztük az állampapírok piacán jelentkező eladási nyomás kockázatát.

A szélesedő befektetői kockázatkerülés növelné annak a rizikóját is, hogy a nagy adósságteherrel küszködő euróövezeti szuverén adósok elveszítik tőkepiaci hozzáférésüket, a piacok pedig próbára tennék az euróövezeti hatóságok hajlandóságát és képességét a megrendült pénzügyi helyzetű eurógazdaságok megsegítésére - hangsúlyozza a Moody's vezető londoni elemzője.

Hatalmas összeomlás jöhet

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai szintén csütörtökön ismertetett átfogó előrejelzési forgatókönyvükben azt valószínűsítették, hogy Grexit esetén a görög hazai össztermék (GDP) "még a görögországi normákhoz képest is" példátlan mértékben zuhanna. Az elemzők összehasonlításként felidézik, hogy az argentin gazdaság teljesítménye 11 százalékkal esett vissza az ország törlesztési csődje és a hazai fizetőeszköz ezt követő leértékelődése utáni egy évben.

Egy ilyen mértékű összeomlás után várható ugyan visszalendülés, de ez nem lenne feltétlenül erőteljes. A gyenge új görög fizetőeszköz hosszú távon is csak akkor segíthet a gazdaságon, ha Görögország végrehajtja azokat a reformokat, amelyeket már ahhoz is végre kellett volna hajtania - de nem tette -, hogy elkerülhesse a távozást az euróövezetből.

Az euróövezeten kívüli magas potenciális növekedési rátához stabil és kiszámítható monetáris politika és jobb költségvetés-kezelés kell, valamint olyan szerkezeti reformok, amelyek javítják az üzleti környezetet és az exportszektorokba vonzanak beruházásokat.

Az eddigi görög kormányok e téren mutatott gyenge teljesítménye ugyanakkor arra vall, hogy az ilyen reformokat Görögország nagyobb valószínűséggel hajtaná végre az euróövezet tagjaként, az uniós intézmények nyomása alatt, mint az euróövezeten kívül - áll az elemzésben.