Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Emmanuel Macron francia államfő felelőtlenül nyilatkozott, amikor azzal kommentálta az amerikai hadsereg egységeinek váratlan kivonását Szíriából, hogy a NATO "agyhalott" szervezet - idézte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök nyilatkozatát a Financial Times. Macron szerint azzal, hogy Donald Trump amerikai elnök NATO-egyeztetés nélkül hozta meg ezt a döntést - amelynek nyomán nem mellesleg utat nyitott a török hadsereg előtt, amely szíriai területeket foglalt el -, gyakorlatilag megszűnt a katonai szervezet tagállamainak elkötelezettsége egymás kölcsönös védelme mellett.

Morawiecki szerint azonban a NATO a szabadság és a béke legfőbb őrzője és francia kollégájának a kölcsönös védelem feladásáról szóló megjegyzése "veszélyes". Úgy véli, ezzel kétségeket ébresztett az iránt, hogy Franciaország a maga részéről tartja-e még a vállalásait vagy sem. A lengyel kormányfő úgy gondolja, inkább az a baj, hogy a párizsi kormány nem teljesíti azt a NATO-követelményt, miszerint minden tagállamnak legalább a GDP-je két százalékét kell védelmi kiadásokra fordítania.

Fagyos lehelet

Megemlítette még az Oroszországot és Németországot az Északi-tenger fenekén közvetlenül összekötő Északi Áramlat 2. gázvezetéket, amely szerinte aláássa Európa energiabiztonságát, mivel kiszolgáltatja a kontinenst a szállítónak. Ahogy egyesek fogalmaznak, a vezetéken érkező gáz vásárlásával - mivel az aránytalanul nagy bevételeket biztosít az oroszoknak - az európaiak gyakorlatilag a fegyverkezéshez biztosítanak pénzforrást Moszkvának.

Végül tett egy barátságtalan megjegyzést Macron diplomáciai kezdeményezéseire, amelyek célja, hogy belátható időn belül javuljanak az EU-orosz kapcsolatok. A lengyel miniszterelnök világossá tette, hogy országa biztonságának első számú garantálója a NATO. Macron és a franciák más helyzetben vannak, mint a lengyelek, akik Oroszország közelsége miatt a nyakukon érezhetik a Kreml fagyos leheletét. Ezért elvárná, hogy a kontinens nagyobb biztonságban lévő országainak vezetői szolidaritást mutassanak a lengyelekkel, ha az orosz veszélyről van szó.