Most épp ezzel próbálkozhat a venezuelai elnök

Nagy Sándor Gyula Latin-Amerika-szakértő szerint Nicolás Maduro venezuelai elnök (képünkön) a következő hetekben valószínűleg megpróbál főleg orosz, részben kínai és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) általi segélyszállítmányokkal ellátmányt biztosítani a venezuelaiaknak.
Dzindzisz Sztefan, 2019. március 5. kedd, 10:09
Fotó: Reuters

Jelenleg a lakosság 85 százaléka Maduro-ellenes, az ország éhezik, de az elnök nem engedi az Egyesült Államokból érkező segélyszállítmányok szétosztását, mivel Amerika Juan Guaidó ellenzéki vezetőt szeretné az elnöki székben látni. Nagy Sándor Gyula felidézte, hogy az Egyesült Államok alelnöke és nemzetbiztonsági főtanácsadója megfenyegette Madurót, és az Európai Unió komoly következményeket helyezett kilátásba arra az esetre, ha a jelenlegi helyzet nem változik.

A legfontosabb hatalmi tényező, a katonaság ugyanakkor még mindig Maduro mellett áll.

A katonaság és hozzátartozóik az utolsó emberek, akik élelmiszerhez és gyógyszerekhez jutnak Venezuelában - mondta Nagy Sándor Gyula, megjegyezve, az Egyesült Államok és az EU által bevezetett gazdasági szankcióknak elsősorban az a céljuk, hogy ellehetetlenítsék a katonaság számára érkező ellátmányokat.

Venezuela súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A világ legnagyobb ismert olajkészleteivel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár zuhanása miatt gyakorlatilag összeomlott. A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban megfosztotta jogköreitől a népképviseletet, és augusztusban egy úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Az országban folyamatosak a tüntetések.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.03.05 12:27

Maduro-t el kell fogni, bíróság elé kell állítani és fel kell akasztani. Ő (és elődje Chávez) tönkretették ezt a valaha virágzó országot, és földönfutóvá tették a népét. Nincs kegyelem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html