Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Cecilia Malmström szerda óta tárgyal Washingtonban az acél-és alumíniumárukra kivetett amerikai védővámok miatt kialakult konfliktus remélt rendezése érdekében. A Donald Trump amerikai elnök által elrendelt vámintézkedésnek pénteken kell életbe lépnie, s az Európai Unió - Kanadához és Mexikóhoz hasonlóan - mentességet szeretne kapni.

"Megállapodtunk, hogy azonnali megbeszéléseket kezdünk Trump elnökkel és a Trump-kormányzattal a minket aggodalommal eltöltő kereskedelmi ügyekben, beleértve az acél- és alumíniumvámokat, annak érdekében, hogy kölcsönösen elfogadható gyors megoldást találjunk" - olvasható a közös közleményben az MTI tudósítása szerint.

Az amerikai elnök március 8-án jelentette be, hogy 25 százalékos védővámot vet ki az acélra és 10 százalékos vámot pedig az alumíniumtermékekre, arra hivatkozva, hogy védeni akarja az amerikai ipart és garantálni az amerikai nemzetbiztonságot. Döntése tiltakozást váltott ki az Európai Unióban is. (Trump érdekes helyzetet teremtett a G20-csoportnál.)

Trump a bejelentést követően mindazonáltal mentesítette a vámok alól Kanadát és Mexikót, és felhatalmazta Wilbur Ross kereskedelmi minisztert, hogy kezdjen tárgyalásokat más országokkal is az esetleges vámmentességről. Cecilia Malmström Washingtonban azt szerette volna elérni, hogy az Európai Unió egésze kapjon vámmentességet. Az uniós biztos szerdán megbeszéléseket folytatott Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyalóval is.

Hétfőn és kedden egyébként Washingtonban tárgyalt Peter Altmaier német gazdasági miniszter is, aki szintén kompromisszumot sürgetett az Egyesült Államok és az Európai Unió között. Francia kollégája, Bruno Le Maire közben a G20-as országcsoport pénzügyminisztereinek Buenos Airesben folyó tanácskozásán azt hangoztatta, hogy Párizs "feltételek nélküli" felmentést követel az amerikai védővámok alól.

A fotó forrása: Jim Watson/AFP