Most indulhat az óriási migrációs hullám

A szíriai Aleppo városa ellen indított orosz-iráni-szíriai támadás újabb hatalmas menekülthullámot indíthat el, mert kimozdíthatja otthonaikból azokat, akik eddig kivártak - vélik szakértők. Az akció előtt röplapokon távozásra biztatják a civileket.
Napi.hu, 2015. október 19. hétfő, 19:13
Fotó: Reuters

Az orosz hadsereg a levegőből, az iráni különleges erők a szárazföldön támogatják Bassár el-Aszad államfő csapatait abban a hadműveletben, amelynek célja Aleppo elfoglalása. Helyi tudósítások szerint példa nélküli katonai összpontosítás zajlik a körzetben. Helikopterekről röpcédulákat szórnak, amelyben arra biztatják a helyi civil lakosságot, hogy távozzon, ha kedves az élete - jelentette a Bloomberg.

Ha a volt közlekedési és kereskedelmi központ, Szíria legnagyobb városa, illetve további szunnita területeken lévő városok Aszad erőinek kezére kerülnek, az újabb hatalmas menekültáradatot indíthat el, ami rémálom lenne Európa számára - idéz a hírügynökség egy brüsszeli tisztviselőt. Aszad az ország alavita kisebbségét képviseli, amely a muzulmán vallás síita ágához tartozik, miközben Szíriában a szunnita ághoz tartozók vannak többségben.

Kezelhetetlen válság

Az Aleppót körülvevő tartomány egy része a kormányerők, egy része a velük szemben felsorakozott lázadók kezén van. A katonai konfliktus kiéleződése arra biztatja az egyelőre várakozó helyiket, akik talán abban bíztak, hogy az összecsapások így vagy úgy, de valahogy megoldódnak, hogy elmeneküljenek lakóhelyükről - mondna Ghanem Nuseibeh, a londoni Cornerstone Global Associates tanácsadó cég alapítója. Ezért újabb menekülthullám várható Törökország, majd Európa felé.

Szíria válsága pillanatnyilag megoldhatatlannak látszik - fejtegeti Anthony Cordesman, a washingtoni Center for Strategic and International Studies Közel-Kelet-szakértője. A lakosság maradékának fele is elmenekült a háborús körzetekből, ahol nincs munka és lakás. A városok nagy része súlyos károkat szenvedett.

Politikai alkuk

Aszad és szövetségesei több ok miatt is meg akarják szerezni Aleppót. Az első, hogy erősítsék alkupozíciójukat a lázadókkal és támogatóikkal, illetve az USA-val és Európával szemben. Ebből szempontból különösen fontos, hogy a város a török határ közelében van. Emellett a szakértők egy része szerint az országban elég birtokolni a fél tucat jelentős várost, a vidék ezt követően ezek urainak ölébe hullik.

Végül egyes elemzők szerint Vlagyimir Putyin külön célja, hogy Szíria két részre essen: az Aszad erőinek uralma, illetve a terrorista Iszlám Állam ellenőrzése alatt lévő területekre. Így az elé a választás elé állíthatja a Nyugatot, hogy vagy az előbbi, vagy az utóbbi mellé áll. Más szóval az USA-nak és Európának nem lesz más választása, mint az oroszok szövetségesének elismerése.

Ez sem megoldás

A szíriai alavita kisebbséget a libanoni Hezbollah és iraki fegyveresek is támogatják az orosz légi támogatás és az iráni csapatok mellett. (Teherán tagadja, hogy a katonákkal segítené szövetségesét.) Így viszont egy nagyobb háború látszik kibontakozni a muzulmán vallás két ága, a szunniták és a síiták között.

Ha Szíria területen létrejön egy töredék állam, amely magában foglalja az összes szunnita várost, az újratermeli a problémát, miszerint ki vezesse az országot: a síiták vagy a szunniták? Azaz semmi sem oldódik meg - figyelmeztetnek elemzők.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2015.10.21 17:19

@mirko: Kedves ügynök "úr"!

Megértem elborzadását a 30 ezer - nem bizonyított - menekülő ember kapcsán, ám mit szól az ámerikaiak áldásos tevékenysége következtében elmenekült 5, egyes becslések szerint 7 millió szír menekülthöz? Mit szól az ámerikaiak által meggyilkolt civilek tömegéhez? Azt látom, hogy a lakájmédia által - még az orosz bombázások megkezdése előtt - leközölt civil áldozatokról szóló híreket készpénznek veszi.

Egyetértünk, a lakájmédia és munkatársai a maga által használt, oly fennkölt kifejezéssel illethetőek, ám hozzátenném, hogy a parancsra történő csúsztatásaik, ferdítéseik engem ennél erősebb kifejezések kimondására késztetnének, ha jó modorom engedné!

Sajnálatos módon a magával kapcsolatos jelzőkkel is így vagyok. Jó modorom nem engedi, hogy leírjam őket, mert nem bírná el a nyomdafesték sem az igazságot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2015.10.21 15:44

@mirko: "rengeteg a civil halott nők és gyerekek.."

Nocsak, mire bukkantam:
'A szíriaiak azt tapasztalták, hogy az oroszok nem támadnak beépített területeket, az afganisztáni égő kórházakat és az elpusztított esküvői rendezvényeket meghagyják az amerikaiaknak.' :))))
forrás:
http://www.independent.co.uk/voices/with-russias-help-the-syrian-army-is-back-on-its-feet-and-fiercer-than-ever-a6698866.html

Sok érdekesség van még a cikkben, de neked ennyi bőven elég. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

erdeinyuszi, 2015.10.21 09:04

http://index.hu/belfold/2015/10/21/laszlo_petra_beperelne_a_felrugott_menekultet/

A irományt mindenki ítélje saját szájíze szerint, azonban ide emelnék pár sort külön is belőle,tehát:"Ráadásul az an-Núszra nem az európai értelemben számít terrorszervezetnek. A csoport egyike az Aszad-rezsimet támadó lázadó csoportoknak, azaz jelenleg ugyanazon az oldalon áll, mint a nyugati országok. A férfi érintettségére azonban nincs bizonyíték, egy interjúban maga is tagadja an-Núszra-tagságát." hát gratulálok
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2015.10.21 08:49

@mirko: "Az orosz bombázások elől legalább 30 ezer ember menekült el.."

Gondolom ezt sem tudod alátámasztani, mint eddig soha semmit.
Az ámerikai bombákról miért nem írsz semmit, seggfüggő?

Tök mind1 mekkora számot hazudsz, már itt ismer mindenki.
Egy megvető mosoly a vergődésedre, a nap pedig szépen megy tovább... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.10.21 08:03

Köszönjük Amerika , és csatlósaidnak , hogy szétbombáztátok a fél világot!!!!
Most fogadjátok a menekülteket is!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html