Az orosz hadsereg a levegőből, az iráni különleges erők a szárazföldön támogatják Bassár el-Aszad államfő csapatait abban a hadműveletben, amelynek célja Aleppo elfoglalása. Helyi tudósítások szerint példa nélküli katonai összpontosítás zajlik a körzetben. Helikopterekről röpcédulákat szórnak, amelyben arra biztatják a helyi civil lakosságot, hogy távozzon, ha kedves az élete - jelentette a Bloomberg.

Ha a volt közlekedési és kereskedelmi központ, Szíria legnagyobb városa, illetve további szunnita területeken lévő városok Aszad erőinek kezére kerülnek, az újabb hatalmas menekültáradatot indíthat el, ami rémálom lenne Európa számára - idéz a hírügynökség egy brüsszeli tisztviselőt. Aszad az ország alavita kisebbségét képviseli, amely a muzulmán vallás síita ágához tartozik, miközben Szíriában a szunnita ághoz tartozók vannak többségben.

Kezelhetetlen válság

Az Aleppót körülvevő tartomány egy része a kormányerők, egy része a velük szemben felsorakozott lázadók kezén van. A katonai konfliktus kiéleződése arra biztatja az egyelőre várakozó helyiket, akik talán abban bíztak, hogy az összecsapások így vagy úgy, de valahogy megoldódnak, hogy elmeneküljenek lakóhelyükről - mondna Ghanem Nuseibeh, a londoni Cornerstone Global Associates tanácsadó cég alapítója. Ezért újabb menekülthullám várható Törökország, majd Európa felé.

Szíria válsága pillanatnyilag megoldhatatlannak látszik - fejtegeti Anthony Cordesman, a washingtoni Center for Strategic and International Studies Közel-Kelet-szakértője. A lakosság maradékának fele is elmenekült a háborús körzetekből, ahol nincs munka és lakás. A városok nagy része súlyos károkat szenvedett.

Politikai alkuk

Aszad és szövetségesei több ok miatt is meg akarják szerezni Aleppót. Az első, hogy erősítsék alkupozíciójukat a lázadókkal és támogatóikkal, illetve az USA-val és Európával szemben. Ebből szempontból különösen fontos, hogy a város a török határ közelében van. Emellett a szakértők egy része szerint az országban elég birtokolni a fél tucat jelentős várost, a vidék ezt követően ezek urainak ölébe hullik.

Végül egyes elemzők szerint Vlagyimir Putyin külön célja, hogy Szíria két részre essen: az Aszad erőinek uralma, illetve a terrorista Iszlám Állam ellenőrzése alatt lévő területekre. Így az elé a választás elé állíthatja a Nyugatot, hogy vagy az előbbi, vagy az utóbbi mellé áll. Más szóval az USA-nak és Európának nem lesz más választása, mint az oroszok szövetségesének elismerése.

Ez sem megoldás

A szíriai alavita kisebbséget a libanoni Hezbollah és iraki fegyveresek is támogatják az orosz légi támogatás és az iráni csapatok mellett. (Teherán tagadja, hogy a katonákkal segítené szövetségesét.) Így viszont egy nagyobb háború látszik kibontakozni a muzulmán vallás két ága, a szunniták és a síiták között.

Ha Szíria területen létrejön egy töredék állam, amely magában foglalja az összes szunnita várost, az újratermeli a problémát, miszerint ki vezesse az országot: a síiták vagy a szunniták? Azaz semmi sem oldódik meg - figyelmeztetnek elemzők.