Most kezdődhet az igazi nagy harc az EU-ban

A szíve balra húzza Giuseppe Contét, Olaszország leendő miniszterelnökét, bár úgy gondolja, hogy a 20. századi ideológiai megosztottság érvényét vesztette. Mást kell nyújtani az embereknek: hasznos platformokat kell felvázolni az állampolgároknak alapvető jogaik tiszteletben tartása mellett.
Komócsin Sándor, 2018. május 22. kedd, 11:55
Fotó: AFP

Olaszország közel került ahhoz, hogy sokhetes huzavona után az elitellenes Öt Csillag Mozgalom és a szélsőjobboldali Liga koalíciós kormányt alakítson. Az új vezetés élén egy ismeretlen, halvány politikai tapasztalatokkal rendelkező, a választásokon nem indult egyetemi professzor, Giuseppe Conte állhat, ha Sergio Mattarella államfő is úgy látja jónak.

Ezzel olyan kormány kerülhet az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságának élére, amely a gazdaságpolitikától a bevándorláson át a külügyekig nagyon sok mindenben az Európai Unió hivatalos törekvései ellen lép fel - emlékeztet a Financial Times (FT). Az 53 éves kormányfő az olasz vidéki életből az európai politika centrumába kerülhet.

Hogyan fog működni?

Nagy kérdés azonban, hogyan működhet az új kormány. Contét mind az Öt Csillaghoz, mind a Ligához vékony szálak kötik, ami megkérdőjelezi a hatékony kormányzás lehetőségét. És ha nem világos, hogy ki az úr egy ország vezetésében, az nem segít a Brüsszellel folytatott alkudozásokban sem.

Conte ismeretlen figura, olyan, akiből tíz- vagy százezer is található Olaszországban - véli Piero Ignazi, a Bolognai Egyetem politológus professzora. Így csak a két párt vezetőjének akaratát fogja közvetíteni, azaz Luigi Di Maio, az Öt Csillag és Matteo Salvini, a Liga első emberének bábja lesz.

Az ismeretlen jogász személye azt követően merült fel, hogy patthelyzet alakult ki a kormányfői poszttal kapcsolatban az alkudozó pártok között. Mivel az Öt Csillag több szavazatot kapott a március választásokon, adódott, hogy ez a politikai erő jelöljön, ám a Liga nem fogadta volna el Di Maiót miniszterelnöknek. Így került Conte mint mindkét félnek elfogadható miniszterelnök-jelölt a képbe.

Bazári alkudozás

Ezt megelőzően bazári alkudozásban döntöttek a kormányzati posztokról. Salvini várhatóan belügyminiszter lesz, így levezényelheti a migráció visszaszorítását célzó intézkedések végrehajtását. Di Maio kaphatja a munkaügyi és gazdaságfejlesztési tárcát, amelynek élén elindíthatja a tervezett állampolgári alapjövedelem bevezetését.

A pénzügyi tárca sorsa még nyitott, ami igén érzékeny pontja az új kormánynak, lévén Olaszország pénzügyileg igencsak sebezhető. Az egyik jelölt Salvini jobbkeze, Giancarlo Giorgetti, a másik Paolo Saonva, egy nyolcvanas éveit taposó, euroszkeptikus közgazdász. Ha a főbb miniszteri posztokat technokraták kapják, akkor furcsa kinézetű kormány alakulhat - mondja Ignazi professzor. Ugyanakkor a kormányzó pártok azzal igazolhatják választásukat, hogy ezek az emberek az "ő technokratáik".

Kimerítő tanulmányok

Conte tanult az amerikai Yale Egyetemen és a francia Sorbonne-on, jogász diplomáját a római Sapienza Egyetemen szerezte meg. Közéleti szereplése részeként egyebek mellett tagja volt annak a bizottságnak, amely az olasz közigazgatási jog szabályozásával foglalkozik. A két hónapja, a választások előtt Di Maio a számára ideális kormány közigazgatási minisztereként jelölte meg, mondván: ő tudja a legjobban, hogyan lehet egyszerűsíteni az állami bürokráciát.

Bár a miniszterelnök-jelölt ismeretlennek számít a politikában, korábban elárult magáról annyit, hogy a szíve balra húzza - ugyanúgy, mint az Öt Csillag legtöbb támogatóját. Ugyanakkor nem fogadja el, hogy bármilyen hagyományos politikai irányzathoz sorolják, mivel szerinte a 20. századi bal-jobb felosztás értelmét vesztette.

Amikor egy politikai erőt megítélünk, akkor ehelyett azt kell megnézniük, miként pozicionálja magát az alapvető emberi jogok és szabadság megítélésében. Azt kell megvizsgálnunk, hogy képes-e hasznos, támogatható platformokat, azaz politikai kezdeményezéseket kínálni az állampolgároknak.

A fotó forrása: AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.05.22 15:08

@Darabont1453: "Ma már a fejlett világban a földművelés az előállított GDP kb. 1-2 %át adja."

És ez ma már rohamosan változik, ahogy rohamosan nő a termőföld és az alapvető élelmiszerek ára, a vízért is egyre nagyobb küzdelem folyik a világban.

A hitelből felpörgetett GDP meg olyan, mint a devizahitelesek új háza, kocsija. Egy darabig lehet rázni a rongyot, aztán előbb-utóbb a bank visz mindent.

Röviden, ezt az egész GDP-t a rászedhető ostobáknak találták ki, hogy eladósítsák őket, meg a korrupt tolvaj politikusok is el tudják adni valamivel a nagy semmit a buta birka népnek (a hazai a legjobb példa erre, ahol üres stadionok építgetése "növeli" a GDP-t).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2018.05.22 13:45

@matura: "Olaszok fő problémája, hogy az ország 70%-a alig müvelhető, miután a hajóépítésekre stb sikerült kiirtani a hegyvidékek erőségeit, maradta sok kopasz hegy, mint horvátországban, észak meg nem bírja ellátni a délt, ahol még ráadásul kegyetlen forróság is gyakori. Ehhez még tehetetlenül beengedték fé afrikát, na ezt oldja meg valaki. "

Ma már a fejlett világban a földművelés az előállított GDP kb. 1-2 %át adja. Ha Svájc megművelhető területeire gondolunk, hát egyből látszik ennek a példának a hiányossága. Ami a hőséget illeti az Ausztrálok elég jól elboldogulnak vele és az USA-ban van egy olan nem éppen hűvös állam, amit Kaliforniának neveznek és ha önálló ország lenne, akkor a világ top 10 gazdasága lenne. Ez nem ettől függ hanem a mentalitástól.
Dél-Euróbában valahogy több évszázada ez a " hová sietsz, hülye vagy ? " életstílus jellemző.

A tavernák reggeltől estig tele vannak és mindenki ráér mindenre, csak dolgozni nem....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.05.22 13:38

Olaszok fő problémája, hogy az ország 70%-a alig müvelhető, miután a hajóépítésekre stb sikerült kiirtani a hegyvidékek erőségeit, maradta sok kopasz hegy, mint horvátországban, észak meg nem bírja ellátni a délt, ahol még ráadásul kegyetlen forróság is gyakori. Ehhez még tehetetlenül beengedték fé afrikát, na ezt oldja meg valaki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2018.05.22 13:12

@Luftschutzbunker_Zwei: " Csak előbb még bedöntik az eurót. "

Várjunk még azzal egy kicsit. Mindenki mást mond és mást cselekszik ellenzékben és hatalomra kerülve.
A szükség nagy úr. És az olaszok is látták azokat a videókat, amikor a görögök a napi szaros 30 eurójukért sorban álltak a banki automaták előtt naponta több órán át. És ha kifogyott belőle ami előtt rájuk került a sor, akkor mentek a következőhöz szó nélkül, mert ugye zabálni kell valamiből. Utána egyből alábbhagyott a nagy harci láz....

Lehet sztrájkolni is, csak előtte dolgozni sem ártana.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.05.22 12:56

@Darabont1453: "Lehet készülni az újabb előrehozott választásokra."

Csak előbb még bedöntik az eurót.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html