Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tévedtek Donald Trumpnak azok a bírálói, akik úgy vélték, hogy Robert Mueller különleges ügyész vizsgálata a 2016-os elnökválasztás orosz manipulálásával kapcsolatban vétkesnek találja majd az amerikai elnököt választási csalásban vagy az ezt vizsgáló igazságszolgáltatás manipulálásában. Félretéve, hogy Trump támogatói ezt az elnök nagy győzelmeként, ellenfelei vereségként élik meg, az amerikai demokrácia nézőpontjából jó ez a végeredmény - véli Stephen Collinson, a CNN publicistája.

Ha ennek ellenkezőjére lyukadt volna ki a vizsgálat - mármint, hogy a regnáló elnök összejátszott egy ellenséges külső hatalommal a választás megnyerése érdekében -, az olyan politikai válsághoz vezetett volna, ami tesztelte volna az USA alkotmányos rendszerét. Tovább rombolta volna az emberek politikába vetett amúgy is omladozó bizalmát és kitágította volna a kettészakadt nemzet politikai táborai közötti szakadékot.

Újrakezdheti

William Barr igazságügy-miniszter összefoglalója, amely szerint a jelentés felmenti az elnököt ezek alól a gyanúk alól, súlyos csapást mér azokra az ellenzéki politikusokra és médiakommentátorokra, akik abban bíztak, hogy Mueller jelentése gyakorlatilag kimondja Trump elnökségének halálos ítéletét. Ugyanakkor a képviselőház demokrata elnöke, Nancy Pelosi dörzsölt politikusnak bizonyult azzal, hogy kellő óvatossággal már korábban elhatárolódott Trump alkotmányos elmozdításának (impeachment) lebegtetésétől.

Trump bírálói úgy látják, hogy a jelentés újabb bizonyítéka Donald Trump kivételes ügyességének a felelősségre vonás elkerülésében. Ingatlanfejlesztőként számos súlyos ügyet, például csődöket megúszott valamilyen húzással (például azzal, hogy megzsarolta hitelező bankjait: ha bedöntik vállalatát, magával rántja őket). A CNN cikkírója szerint azonban az epés megjegyzésektől függetlenül most az a helyzet, hogy a volt üzletember tiszta lappal újraindíthatja sok vitatott lépéssel kísért elnökségét. Volt már egy ilyen pillanata, mégpedig akkor, amikor 2017 elején beiktatták az Egyesült Államok elnökének.

Nincs Mikulás

Pikírtebben fogalmaz a két fél új helyzetével kapcsolatban Edward Luce, a Financial Times (FT) Egyesült Államokkal foglalkozó szakírója. Úgy látja, hogy Trump hangot fog váltani: eddig boszorkányüldözéssel vádolta Muellert, ezután majd bizonyára dicsérni fogja a független ügyész elfogulatlan munkáját. Az elnök bírálói úgy jártak, mint a gyerek, aki rájön, hogy nincs Mikulás. Kénytelenek tudomásul venni, hogy nincs egy ketyegő bomba, ami egy csapásra kirobbanthatja ellenfelüket a hatalomból.

Az is igaz ugyanakkor, hogy a Mueller-jelentés több mint elegendő információt tartalmazhat a Trump-vállalkozások üzleti ügyeiről, amelyek alapján kongresszusi vizsgálatok sorozatát indíthatják vele kapcsolatban. Az ugyan nem bizonyosodott be, hogy az oroszok - háttérben a "gonosz zseni" Vlagyimir Putyin államfővel - elcsalták a 2016-os elnökválasztást, ám manipulálhatták és ezt megtehetik újra, mivel az amerikai hatóságok 2016 óta nem erősítették meg a lebonyolításért felelős infrastruktúrát - figyelmeztet az FT cikkírója.

Bajban az ellenzék

A demokrata ellenzék valóban bajban van. Hiába igaz, hogy Barr miniszter, aki megállapította főnöke ártatlanság - végül is az elnök embere és a teljes jelentés nyilvánosságra hozatala fontos részleteket tartalmazhat, nincs az a mellékkörülmény, ami feledtetheti a vizsgálat alapvető megállapodásait (mármint, hogy Trump nem játszott össze az oroszokkal és nem befolyásolta az igazságszolgáltatást). Az elnök még hangosabban fogja ostorozni a "fake newst terjesztő" médiát, bár talán kevésbé fogja emlegetni a washingtoni politikai "háttérhatalmak ármánykodását".

Az a veszély is fenyegeti a demokratákat, hogy továbbra sem Trump 2016-os győzelmének igazi okaira fogják keresni választ - Hillary Clinton kampányának merevségétől kezdve az egzisztenciálisan süllyedő amerikai munkásosztály dühéig. Az FT cikkírója szerint itt az ideje lenne, hogy megszabaduljanak Trump-fóbiájuktól, akármennyire is irritálja őket az Egyesült Államok jelenlegi elnöke.

Politikai pankráció

A kérdés tehát most az, hogy a demokraták képesek lesznek-e szakpolitikai ellenőrzést gyakorolni az elnök intézkedései felett, ahogy az egy normális ellenzéktől elvárható. Más szóval le tudják-e gyűrni a megszokottnál jóval hevesebb ellenérzésüket politikai ellenfelükkel szemben. Felkészültek-e arra, hogy Trump, aki kezdettől fogva köszörülte a nyelvét Mueller vizsgálatán, most, hogy jól jött ki belőle, folyamatosan az orruk alá fogja dörgölni ezt.

Az FT publicistája emlékeztet egy régi szabályra: ha meg akarsz szabadulni a királytól, ne csak kóstolgasd, hanem menj biztosra! Ha sérülten vagy megerősödve kerül ki a merényletből, akkor biztosan ki fogja ezt használni ellened, ahányszor csak teheti. És ez egy olyan régi birkózóra, mint Donald Trump, ez fokozottan igaz.