Most kiderülhet, milyen okos Orbán

Még végrehajthat egy 180 fokos fordulatot Orbán Viktor magyar miniszterelnök menekültpolitikájában: bebizonyíthatja, hogy képes európai módon is kezelni a problémát - véli Magyarország volt amerikai nagykövete. Ha ezt elmulasztja, azzal sajátos bizonyítványt állít ki magáról.
Napi.hu, 2015. szeptember 29. kedd, 13:16
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt hónap rosszul sült el Európának, és ezen belül különösen Magyarországnak - kezdi elemző cikkét az amerikai Huffington Post internetes portálján Simonyi András, Magyarország volt amerikai nagykövete. Európa megmutatta gyengeségeit: a vezetés hiányát, az elbizakodottságot, a megosztottságot, a bizonytalanságot. Kiderült, hogy nem találja helyét a világtársadalomban.

Drágán fizet azért, hogy nem érti: egy globális hatalomnak szükség szerint erőt is kell mutatnia. Elhanyagolta a szomszédságát - céloz Simonyi az Ukrajnában kialakult zűrzavarra - és nem készült fel arra, hogy lángba borulhat a ház - azaz hogy olyan kezelhetetlen problémával kell szembe néznie, mint amilyen a menekültáradat. Most aztán, amikor szól a riadócsengő, nincs víz a tűzoltókocsi tartályában és a tűzoltók még csak öltözködnek.

Orbán a főszereplő

A bevándorlóktól zsúfolt európai színpadon Orbán Viktor, Magyarország kormányfője játssza a főszerepet. A tőle megszokott politikai szerencsejátékost alakítja, aki ismét nagy tétekben fogadott: vagy egy szál gatyában hagyja el a színt, vagy nagyot kaszál. Nem kispályázott: hiába ítélte el mindenki az ötletet, felépített undorító kerítését Magyarország déli határán, keményen lép fel a menekültekkel szemben, amivel kihívta maga ellen majdnem egész Európa rosszallását.

Mindebben valószínűleg semmi más nem motiválta, mint hogy kiemelje a süllyedésből hanyatló népszerűségét és elejét vegye bármilyen rebelliónak a pártján belül. Mindent feltett a bevándorlás durva kezelésére, és mindent beleadva halad ezen az úton. Az eredmény: hazai népszerűsége szárnyal és egyre többen felteszik a kérdést Európában: nem volt-e igaza?

Mellékhatások

Eközben persze - senkinek se legyen kétsége - nem maradtak el a nagy menetelés mellékhatásai. Magyarország imázsa a világban katasztrofális és az idegengyűlölet felszítása vélhetően a magyar társadalom lelkében is szörnyű rombolást vitt véghez. Orbán tovább gyengítette Európa egységét. Képtelen volt kombinálni a finom szabályozást a kemény fellépéssel. Csak rohamozott, nem ejtett foglyokat, látva nyomulását Európa csak levegő után kapkod.

Az új válságra adott válasza illik korábbi politikájához, amelynek mintáját Simonyi Vlagyimir Putyin oroszországi "illiberális demokráciájában" találja meg. Az elmúlt években komoly károkat okozott a gyermekcipőben járó magyar demokráciának, utat nyitott a kleptokrácia kialakulása előtt, megakasztotta a modernizációt, kialakított egy fertőző politikai modellt és zsákutcába viszi az országot.

Azt az egyet azonban nem lehet megtagadni tőle, hogy okos vezető, harcos, aki nincs híján a bátorságnak. Ráérzett a magyarok többségének félelmeire, illetve az EU bizonytalankodására. És akárcsak példaképe, Putyin, ő is tudja, hogyan kell kihasználni mások gyengeségét.

180 fok

Orbán valószínűleg nem hallgatott - vagy hallgatott volna - olyan bölcs diplomatákra, akik felvilágosíthatták volna arról, hogy a bevándorlási krízis lehetőség arra, hogy államférfiként cselekedjen. Egy frontország vezetőjeként a megoldás kezdeményezőjeként léphetett volna fel Európában. Ehhez össze kellett volna fognia mindenkivel: a politikai ellenzékkel és a civil szervezetekkel is. A magyar államapparátus emberségesen, de határozottan bánhatott volna a határhoz érkezőkkel, megkülönböztetve a szerencselovagokat a háborús menekültektől.

Magyarország miniszterelnöke azonban szerencsés. Ez a hajó ugyanis Simonyi szerint még nem ment el. Orbán még vehet egy 180 fokos fordulatot. Elmozdíthatja a falakat, újraépítheti kapcsolatait Európával. Hivatkozhat arra, hogy az egységes uniós fellépés miatt lépett külön útra. Az idegengyűlölő szélsőjobboldalra szavazók helyet fordulhat az egész magyar társadalomhoz.

Tehetséges, de nem okos

Feladhatja azt az irányítási rendszert, amelyben mindenről ő dönt és nekiláthat a magyar gazdaság újjáépítésének. Eltávolodhat az orosz gázfüggőségtől és attól, hogy az export néhány német nagyvállalattól függ, amelyek egyike-másika, mint az a Volkswagen károsanyag-kibocsátási botrányából kiderült, nagyot bukhat.

Itt a nagy pillanat - véli Simonyi -, hogy elismerje hibáit. Hogy visszatérjen a szabadság, a demokrácia és a modernizáció ideáljaihoz, amelyek mellett fiatalon elkötelezte magát. Azokhoz az értékekhez, amelyek mellett 1992-ben liberálisként még lelkesen érvelt.

Mindezt megteheti, ugyanakkor Simonyi attól tart, hogy Orbán történetének végén azt a tanulságot kell majd levonnunk, amelyet Tom Lantos magyar származású amerikai kongresszusi képviselő fogalmazott meg egyes középszerű politikusokról. Nagy tehetségek, de valószínűleg nem olyan okosak, mint amilyennek látszanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.09.30 09:05

@IVPetya1:

Nálunk egyszerűbben zajlott valóba: a Fidesz vált szélsőségessé. Ezzel a kérdés megoldódott...

Te ebből nem vettél észre semmit, Mit gondolsz miért nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.09.30 08:33

Egyébként jól sikerült a fotó, ahol a miniszterelnökünk az amerikai elnök és felesége között áll. Viszont a miniszterelnökünk egy kicsit el van hízva, futhatna ő is együtt az amerikai elnökökkel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.09.30 06:52

Gyengébbek kedvéért: az ilyen műbalhékkal, kamutámadásokkal erősitik a KISZ-titkár, kommunista, párttitkár-fiúcska, Soros-ösztöndijas Orbánt liberálbolsevik cinkosai külföldről, mert már nagyon kilóg a lóláb.

Miért is titkositott minden "ügyet" Gyurcsány és Orbán, az Mszp és a Fidesz közösen, egyhangú szavazással, 80 évre? Mit kellett az Mszp-vel közösen titkositani, ugyan miért nem volt semmiféle elszámoltatás azóta se, fideszbirkák? Holló a hollónak, ugye, fideszbirkák?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.09.30 06:19

@matolcsy: Mivan gyerekgyaros, bal labbal keltel mar megint? :)

Reggtel 6 -tol ejfelig itt nyomod, le se tagadhatod hogy berkommentelo vagy. A minosegrol inkabb ne beszeljunk, de legalabb mennyisegben odateszed magad, gondolom a megbizoknak ez eppen eleg. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.09.30 05:53

Süllyesztő az cikkírónak.
Vak, képtelen a látásra.
Ahonnan ilyen képtelenséget írogat onnan köpték jó taknyosan szemközt: a tróger jelölt viszi a pálmát náluk.
Ott a trógerség a menő Magyarországon meg az illiberalizmus.
Szegény csúlásszemű fel akarja találni a passzátszelet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html