Most már aggódik a Nyugat Románia miatt

A német külügyminiszter attól tart, hogy Romániában a belpolitikai összeütközések miatt sérülnek az Európai Unió (EU) alapvető értékei, s a közös értékek sérelme akár a román uniós integráció lezárását is megkérdőjelezheti, a fejlemények miatt Brüsszel is aggódik.
MTI, 2012. július 8. vasárnap, 12:36
Fotó: Napi.hu

Guido Westerwelle német külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lapnak hangsúlyozta: nem érdemes arra számítani, hogy a német kormány "egyszerűen nem vesz tudomást" a romániai fejleményekről. Új módszereket kell kidolgozni a közös értékek védelmére, "olyan mechanizmusokra van szükség, amelyek révén gyorsabban léphetünk fel közösen, ha egy EU-partnerország durván semmibe veszi az értékközösség betűjét vagy szellemét" - tette hozzá. A közös értékek sérelme akár a román uniós integráció lezárását is megkérdőjelezheti - fejtette ki.

Az EU-hoz 2007-ben csatlakozott ország egyelőre nem tagja a schengeni rendszernek, amelynek keretében a tagok megszüntetik az egymás közötti határokon a hagyományos ellenőrzést és közösen őrzik a külső határokat.

A román parlament pénteken felfüggesztette tisztségéből Traian Basescu államfőt, akinek leváltásáról július 29-én népszavazáson döntenek majd az állampolgárok.

Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, a testület egyik alelnöke a frankfurti lapnak kifejtette: az uniós együttműködésben a "jól működő és független igazságszolgáltatási rendszer a kölcsönös bizalom alapvető feltétele". Mint mondta: "ennélfogva növekvő aggodalommal szemlélem a romániai fejleményeket".

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, német szociáldemokrata politikus a lapnak azt mondta, hogy a román kormány nem sértette meg ez EU működéséről szóló szerződést. A baloldali "Ponta-kormány eljárása jogszerű", amennyiben viszont "egy vizsgálat az európai jogi normákkal való összeférhetetlenséget állapít meg, cselekedni fogunk", és ebben az esetben "mindegy, hogy miként hívják a miniszterelnököt" - mondta Martin Schulz.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung felidézte, hogy Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője egy nyilatkozatban kifejtette: Washington szerint a NATO-tag Romániában veszélybe került a hatalmi ágak szétválasztásának elve, az Európa Tanács pedig megbízta egyik szakértői testületét, hogy vizsgálja meg, megfelel-e az európai demokratikus normáknak a román államfő leváltását célzó eljárás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2012.07.08 20:57

Az EB "demokratikusan" kijelölt biztosai bizonyosan tökéletesen tisztában vannak a demokrácia működési mechanizmusával, éppúgy, mint az USA - mely sokszor megsértette az emberi jogokat, a vallásszabadságot, más országokban bizonyítottan a demokrácia játékszabályait - vezetői is.
Érdekes látni, hogy farkast kiáltanak, valahányszor az érdekeik úgy kívánják, s van hatalmuk ezt el is hitetni.
Nekem úgy tűnik, mintha ez lenne a jelen kor eretneküldözése, még keményebb inkvizítorokkal.
Szép új világ!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2012.07.08 13:04

A jövő héten a forintot gyengíteni fogja ez a hír, mert a nyugati befektetők akarva-akaratlanul párhuzamot vonnak a magyarországi eseményekkel. Hiszen ezek az antidemokratikus elemek nálunk is fellelhetők. Talán abban bízhatunk, hogy az EURHUF carrytraderek további forint vásárlásokat kezdeményeznek, mert ha ez elmarad, akkor ismét 300 Ft felett találjuk az EURHUF keresztet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.07.08 12:46

Juj, a Kosuth Réjdió azt is mondta, hogy a román kormányzat csorbította az Alkotmánybíróság jogait.

Millenek ezek a románok!

bezzeg olyan kultúrországban, olyan igazi ejrópajiban, mint a mijénk, illesmi nem eshetiköl meg!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html