Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Guido Westerwelle német külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lapnak hangsúlyozta: nem érdemes arra számítani, hogy a német kormány "egyszerűen nem vesz tudomást" a romániai fejleményekről. Új módszereket kell kidolgozni a közös értékek védelmére, "olyan mechanizmusokra van szükség, amelyek révén gyorsabban léphetünk fel közösen, ha egy EU-partnerország durván semmibe veszi az értékközösség betűjét vagy szellemét" - tette hozzá. A közös értékek sérelme akár a román uniós integráció lezárását is megkérdőjelezheti - fejtette ki.

Az EU-hoz 2007-ben csatlakozott ország egyelőre nem tagja a schengeni rendszernek, amelynek keretében a tagok megszüntetik az egymás közötti határokon a hagyományos ellenőrzést és közösen őrzik a külső határokat.

A román parlament pénteken felfüggesztette tisztségéből Traian Basescu államfőt, akinek leváltásáról július 29-én népszavazáson döntenek majd az állampolgárok.

Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, a testület egyik alelnöke a frankfurti lapnak kifejtette: az uniós együttműködésben a "jól működő és független igazságszolgáltatási rendszer a kölcsönös bizalom alapvető feltétele". Mint mondta: "ennélfogva növekvő aggodalommal szemlélem a romániai fejleményeket".

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, német szociáldemokrata politikus a lapnak azt mondta, hogy a román kormány nem sértette meg ez EU működéséről szóló szerződést. A baloldali "Ponta-kormány eljárása jogszerű", amennyiben viszont "egy vizsgálat az európai jogi normákkal való összeférhetetlenséget állapít meg, cselekedni fogunk", és ebben az esetben "mindegy, hogy miként hívják a miniszterelnököt" - mondta Martin Schulz.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung felidézte, hogy Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője egy nyilatkozatban kifejtette: Washington szerint a NATO-tag Romániában veszélybe került a hatalmi ágak szétválasztásának elve, az Európa Tanács pedig megbízta egyik szakértői testületét, hogy vizsgálja meg, megfelel-e az európai demokratikus normáknak a román államfő leváltását célzó eljárás.