Most megy csődbe Ukrajna

Az ukrán parlament engedélyezte kedden a kormánynak, hogy szükség esetén moratóriumot rendeljen el egyes külső adósságok visszafizetésére a nemzeti érdekek védelme érdekében.
MTI-Eco, 2015. május 19. kedd, 18:11
Fotó: Reuters

A törvényjavaslatot a 450 fős parlament 256 szavazattal hagyta jóvá. A törvény 2016. július 1-jéig van érvényben. Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök az előterjesztést ismertetve hangsúlyozta, hogy a jogszabály csak magánhitelezőkre vonatkozik. Kiemelte, hogy a törvény nem lesz kedvezőtlen hatással az ukrán pénzintézetek működésére, sem a valutaváltási árfolyam alakulására. Célja, hogy javítson az ukrán gazdaság helyzetén csökkentve a közeljövőben visszafizetendő adósság mértékét.

Hozzátette, hogy a moratórium elrendelésére csak akkor kerül sor, ha eredménytelenek lesznek a tárgyalások a hitelezőkkel a kölcsönök visszafizetésének átütemezéséről. Kifejtette továbbá, hogy a törvény nem terjed ki a Nemzeti Valutalaptól (IMF), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD), illetve más pénzügyi szervezetektől felvett kölcsönökre, valamint az Oscsadbank és az Ukrekszimbank állami pénzintézetek, továbbá az állami vasúttársaság, az Ukrzaliznici értékpapírjaira.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy az elkövetkező 4 évben Ukrajnának összesen 15 milliárd dollárral kell csökkentenie kifizetési terheit eurókötvényekben lévő kötelezettségeinek átütemezésével.

Kijev összesen 23 milliárd dollár hitel átütemezéséről kezdett tárgyalásokat közvetlenül azután, hogy az IMF négy évre szóló hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára, összesen 17,5 milliárd dollár értékben, amelynek első, csaknem öt milliárd dolláros részletét március 13-án kapta meg. A következő részleteket az IMF negyedévenkénti vizsgálatának eredménye alapján folyósítja Ukrajnának.

Május 12-én érkezett meg Kijevbe a valutaalap küldöttsége, hogy első alkalommal áttekintsék a márciusban kötött hitelmegállapodás végrehajtásának menetét. Az egyezség egyik kulcsfontosságú eleme az, hogy Ukrajna ütemezze át az eurókötvényekben lévő kötelezettségeinek egy részét.

A tárgyalások azonban a hitelezőkkel eddig nem hoztak eredményt. Az IMF azonban szeretné, ha június végéig sikerülne Ukrajnának megállapodnia hitelezőivel az adósság átütemezéséről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2015.05.20 10:24

Nehezen jönnek rá az ukránok, hogy ki kell békülniük az oroszokkal ahhoz, hogy kapjanak lóvét. Háborút senki sem szeret finanszírozni, az IMF sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2015.05.19 23:02

de jól jártak az ukránok az eu "csatlakozással"
még 25 év agónia
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2015.05.19 21:05

Várható volt. A Templeton most rácseszett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html