A lengyel mezőgazdasági minisztérium arról tájékoztatott, hogy a kormány ingyenesen kifizeti a legálisan alkalmazott külföldi idénymunkások koronavírustesztjeit - adta hírül a Rzeczpospolita. A mezőgazdasági miniszter, Jan Krzysztof Ardanowski hangsúlyozta, hogy semmilyen akadálya nincs már a külföldi vendégmunkások alkalmazásának a betakarításkor. Ezzel szerinte el lehet kerülni a zöldségek és gyümölcsök magas árait.

A külföldi szezonmunkások alkalmazásának könnyítését mind az élelmiszer-feldolgozók, mind a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások követelték. Hiányoztak az ukránok, mert ők voltak a legkeresettebbek, ám amikor mind Lengyelországban, mind Ukrajnában megjelent a koronavírus, hazautaztak.

A meggyet, az epret, az almát kézzel szedik, főleg az ukránok. Nélkülük nem lehet biztosítani a betakarítást. Ha a kormány nem könnyítette volna meg a határátlépést és most az egészségügyi szűrést, akkor hatalmas veszteségeket szenvedett volna a lengyel mezőgazdaság. A határon a hivatalnokok két váltásban dolgoznak most, hogy ne a követségeket és konzulátusokat terhelje az érkezőkkel kapcsolatos ügyintézés.