Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán véget ért kétnapos ülésén a piaci várakozásokkal összhangban a december óta érvényes 2,25-2,50 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatot.

A FOMC tagjainak előrejelzései alapján jövőre egy alkalommal, idén pedig egyszer sem emelik a kamatot. Decemberben még két kamatemelést valószínűsítettek az idei évre, 2020-ra pedig egyet.

A jegybankárok friss előrejelzésének mediánja szerint az irányadó kamat idén 2,4 százalék, 2020-ban és 2021-ben pedig egyaránt 2,6 százalék lesz. A decemberi prognózishoz képest mindhárom évre 0,5 százalékponttal rontották a várakozást. A hosszabb távú várakozás 2,8 százalék maradt.

A bizottság rontotta növekedési és inflációs előrejelzését, valamint bejelentette, hogy szeptemberben megállítja masszív kötvényállományának leépítését.

Nem ezt várták az elemzők

A Fed álláspontjában számos elemző várakozásaihoz képest is drasztikusabb változás történt, határozottan galamb, azaz nagyon alkalmazkodó politikát vetít előre, ami azt mutatja, hogy a központi bank óvatosan viszonyul a konjunktúra alakulásához. Közleményében a Fed rámutatott, hogy a világ legnagyobb gazdaságában lassult a növekedés üteme a tavalyi negyedik negyedévhez képest, a közelmúltbeli adatok azt mutatják, hogy a háztartások kiadásai és a vállalati beruházások gyengébb ütemben emelkedtek.

A Fed 2017 októberében kezdte el csaknem 4400 milliárd dollár értékű kötvényállományának fokozatos leépítését. A mostani döntéssel májustól kezdve 30 milliárd dollárról 15 milliárd dollárra viszik le az államkötvény-állomány csökkentésének havi keretösszegét. Szeptembertől nem szűkítik tovább a mérleget, ha a gazdasági helyzet és a pénzpiaci feltételek a várakozásokkal összhangban alakulnak.

Nem látják a 4 százalékot

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) idén 2,1 százalékkal, jövőre pedig 1,9 százalékkal növekedhet a FOMC-tagok új prognózisa szerint. A decemberi előrejelzéshez képest az ideit 0,2 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,1 százalékponttal vették vissza. 2021-re változatlanul 1,8 százalékot, hosszabb távra pedig 1,9 százalékot várnak a FOMC-tagok. Mindez messze elmarad Donald Trump elnök 4 százalékos ígéretétől.

A munkaerőpiacon is romolhat a helyzet. A munkanélküliségi ráta medián előrejelzése az idei évre 3,5 százalékról 3,7 százalékra emelkedett, 2020-ben 3,8 százalékra, 2021-ben pedig 3,9 százalékra kúszhat fel, ami 0,2, illetve 0,1 százalékponttal magasabb a decemberi előrejelzéshez képest. Hosszabb távra 4,3 százalékos munka rátával számolnak a FOMC-tagok, míg decemberben 4,4 százalékot vártak.

A személyes fogyasztói kiadások árindexét idén 1,8 százalékra, jövőre és 2020-ban egyaránt 2,0 százalékra várják. A decemberi mediánhoz képest mindhárom év esetében 0,1 százalékponttal alacsonyabb inflációra számítanak immár. Hosszabb távon továbbra is 2,0 százalékot valószínűsítenek.

Az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexe idén és a következő két évben is egyaránt 2,0 százalék lehet, decemberhez képest nem változott az előrejelzés.

A FED-döntés után gyengült a dollár

A kamatdöntés után gyengült a dollár a bankközi devizapiacon, a New York-i tőzsde irányadó indexei pedig felfelé vették az irányt és mérsékelt mínuszokból nyereségre váltottak.

Jerome Powell Fed-elnök sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy továbbra is derűlátó az amerikai gazdaságot illetően, a munkanélküliségi ráta alacsony, a jövedelmek emelkednek, és a felmérések a fogyasztók, illetve a vállalkozások töretlen bizalmáról tanúskodnak. Kérdésre válaszolva megerősítette azonban, hogy a jelenlegi gazdasági adatok nem jelzik egy újabb kamatemelés szükségességét, türelmesnek kell lenni, figyelni és kivárni.

A kamatemelési ciklus elindulása, 2015 decembere óta kilenc alkalommal emelt kamatot a Fed, minden alkalommal 25 bázispontosat.

A nyíltpiaci bizottság 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélységben, zéró közeli szinten az alapkamatot, hogy ezáltal ösztönözze a gazdasági növekedést és felpörgesse az inflációt.