Svájc legnagyobb politikai ereje gyakorlatilag megszüntetné az uniós polgárok szabad munkavállalását az alpesi országban. A svájci választók arról dönthetnek majd február 9-én, hogy visszaállítsák-e a korábban alkalmazott kvótarendszert a külföldiekkel szemben, amely előírná, hogy hány külföldi munkavállaló érkezhetne Svájcba. Sajtótájékoztatóján Andor rámutatott, hogy Svájcban legalább minden ötödik foglalkoztatott külföldi, és a svájci gazdaságnak szüksége is van a bevándorló munkaerőre.

"Éppen ezért nem igazán értjük ezt a diszkriminatív hozzáállást, amelyet az ország egy ideje alkalmaz az Európai Unió úgynevezett új tagállamaival szemben" - hangoztatta a magyar biztos. Elmondta, hogy többször is felvetette már a kérdést miniszteri szinten, és úgy véli, hogy a konstruktív megoldás érdekében folytatni kell az egyeztetéseket.
"A jelenlegi helyzet nem tesz boldoggá" - szögezte le Andor.

A Svájci Néppárt szerint meg kell fékezni "a tömeges bevándorlást", ezért kezdeményezték a népszavazást. Arra hivatkoznak, hogy szerintük Svájcnak vissza kell szereznie a jogot ahhoz, hogy kit enged letelepedni az országban, és ki meddig maradhat. Az ötletet sem a kormány, sem a szövetségi parlament, sem a gazdasági érdekképviseleti szervezetek nem támogatják.

Svájc nem tagja az Európai Uniónak, de kétoldalú megállapodás alapján az uniós állampolgárok többsége az alpesi országban is szabadon vállalhat munkát, 2011 óta csak a román és bolgár állampolgárokra vonatkoznak korlátozások, amelyek várhatóan 2016 május végén szűnnek meg. Az EU-hoz tavaly nyáron csatlakozó Horvátország állampolgáraira egyelőre nem vonatkozik a szabad utazást és munkavállalást lehetővé tévő egyezmény.