Koronavírus: Moszkva nagyobb pofont kaphat, mint gondolták

Covid-19 típusú koronavírus-fertőzést állapítottak meg Moszkvában egy Olaszországból hazaérkezett orosz állampolgárnál - közölte hétfőn a védekezésért felelős orosz operatív törzs az MTI szerint. Közben az orosz gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn a parlament alsóházában kijelentette, hogy hamarosan felülvizsgálják a gazdasági előrejelzéseket, mert a koronavírus hatása jelentősebb lehet, mint gondolták.
Szabó Zsuzsanna, 2020. március 2. hétfő, 16:11
Fotó: Pixabay

A testület szerint a fiatalember 21-én betegedett meg Olaszországban, 23-án tért onnan vissza és 27-én fordult orvoshoz akut légúti vírusos fertőzés tüneteivel. Ezután kórházba fektették és a laboratóriumi vizsgálat új koronavírus-fertőzést állapított meg nála. Betegsége könnyű lefolyású.

Azonosították és orvosi megfigyelés alá helyezték az érintett utastársait és azokat a személyeket, akikkel érintkezett. Oroszországban a moszkvai eseten kívül három fertőzöttet kezelnek Kazanyban. Mindhárman a Diamond Princess kirándulóhajóról hazaszállított utasok. Korábban két kínai gyógyultan távozott szibériai kórházakból.

Pekingben hétfőn azt jelentették be, hogy egy Aeroflot-géppel Moszkva értésével Kínába érkezett külföldi fertőzöttet azonosítottak.

A moszkvai iskolákban a koronavírus- és az influenza-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében ideiglenes felfüggesztették a kirándulásokat, a tömegrendezvényeket és az uszodai foglalkozásokat. Az iskolák vezetésének reggelente biztosítania kell az órákra érkező tanulók szűrését. Napközben figyelemmel kell kísérni a gyerekek hogylétét és kötelező megmérni a testhőmérsékletüket.

A beteg, lázas gyerekeket haza kell küldeni vagy el kell különíteni a többiektől a szülők megérkezéséig. A betegekről értesíteni kell az illetékes egészségügyi intézményeket. Az orosz főváros oktatási hatósága elrendelte, hogy az összes iskolát lássák el érintésmentes lázmérőkkel, zárt típusú baktériumölő besugárzókkal és egészségügyi maszkokkal.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) szerint Oroszországban az influenza és az akut légúti vírusos fertőzés terjedése miatt az év eleje óta több mint 5 ezer gyermekmegőrző és tanintézményben teljes, további 5400-ban pedig részleges karanténelzárást rendeltek el.

Makszim Resetnyikov orosz gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn a parlament alsóházában kijelentette, hogy Moszkva hamarosan felül fogja vizsgálni a gazdasági előrejelzéseket, mert a koronavírus hatása jelentősebb lesz, mint amilyenre eredetileg számítottak. A korábbi, az olajárcsökkenést és rubel meggyengülését megelőző várakozások szerint a GDP-növekedésnek a tavalyi 1,3 százalék után 2020-ban 2 százalékosra kellett volna felerősödnie, és Moszkva úgy kalkulált, hogy a kínai gazdaság az első negyedév végére helyreáll.

Resetnyikov ugyanakkor azt hangoztatta, hogy az orosz költségvetési rendszer "védett a külső költségvetési megrázkódtatásoktól, függetlenül a gazdasági előrejelzéstől és az arra adott reagálásoktól". A miniszter azt ígérte, hogy az új hároméves prognózis április 9-ig elkészül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.03.02 19:45

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2:
" Erre pedig nincsen időm"
Totál megertem, a hülyeség leköti minden kapacitásodat.
Nem kell aggódnod, még véletlenül sem írnék olyat, szellemi kapacitás.
Csak felesleges fejtörést okoznék vele, valyon mi a fene lehet az?
Az adott kínai határvidékre visszaterve.
Az a szaladgálás ugyebár nem repülővel történik?
Azt már ökörseg lenne gondolnom, hogy a százezreket is komolyan gondoltad.
Hol is van a kínai járvány?
Elfelejtetted volna, hogy Kína egy kicsit nagyobb mint Magyarország?
Az én általános véleményem az, hogy az isten hátamögötti helyekre a járvány nemigen fog eljutni.
Valami oknál fogva a COVID-19 a gyaloglásnál jobban szereti a modern közlekedést.
Ha hiszed, ha nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.02 19:18

@Józsi2222: "Nem a kínai származású népességen belül terjed a járvány, hanem Kínában."

Tökmindegy, az oroszoknak igen hosszú közös határuk van Kínával, százezrek szaladgálnak át rajta naponta, egészségügyi szempontból ellenőrizetlenül. Tehát csak a hülye hiszi el, mikor azt olvassa az újságba' hogy megjelent 1, 2 vagy 3 fertőzött.

".... cikknél kértelek, javítsd ki a hibáimat."

Nem javítom, mert ilyet azok szoktak kérni, akik szerint a fekete az fehér, 2 meg 2 az öt, Soros egy angyal stb. Röviden, a totálhülye bérliberáltak (vagy orbánseggnyalók, totál ugyanaz a szint), mint te, akik maguk se hiszik el amit pénzért hazudoznak, de elvárnák hogy én elhiggyem, vagy akár leálljak velük vitatkozni. Erre pedig nincsen időm, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.03.02 19:00

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: 03 02 18 34
Figyelj te kandidátus!
Nem a kínai származású népességen belül terjed a járvány, hanem Kínában.
De hát megértem, hogy ez elkerülte a figyelmedet.
Tudom, a tudományok doktora címre aspiráló dolgozatod teljesen leköt.
Ezzel kapcsolatban is akartam írni.
Bizonyára emlékszel, hogy a Rémes hírt kapott egy...... cikknél kértelek, javítsd ki a hibáimat.
De nem az egész dolgozatodat várom, meg leszek elégedve belőle morzsákkal is.
Hál@san köszönöm!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.02 18:34

Oroszország tele van kínaiakkal, főleg a távol-keleti részei. De azok a részek senkit sem érdekelnek, ezért megússzák a koronavírust, az csak az igazmondó liberálmédia hatótávolságában "dühöng", igaz, ott ezerrel.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html