Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentette ki szerdán, miután megbeszélést folytatott osztrák kollégájával, Sebastian Kurzcal, aki egyben az EBESZ soros elnökségét is képviselte.

Lavrov szerint hasznos lehet a fronton kialakult helyzet csillapításában, ha növelik az ellenőrök számát, és tevékenységüket 24 órásra bővítik ki, és elősegítheti a minszki megállapodások által tiltott nehézfegyverek kivonását is az övezetből.

Az orosz és az osztrák diplomácia vezetője egyaránt hangsúlyozta annak fontosságát, hogy hajtsák végre a 2015-ben a fehérorosz fővárosban aláírt megállapodást. Az orosz külügyminiszter érvelése szerint Kijev kötelezettséget vállalt arra, hogy betartja a minszki kompromisszumot, amely előírja, hogy a terület különleges státust kapjon, beleértve a biztonsági szervek létrehozását, és szükségtelenné teszi a fegyveres külföldi missziókat.

Az amerikai helyzetre kitérve - egy kérdésre válaszolva - Lavrov ismételten megalapozatlannak nevezte és rágalmazásnak minősítette azokat az állításokat, melyek szerint Oroszország beavatkozott az elnökválasztásba. Felhívta viszont a figyelmet arra, hogy Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök és Theresa May brit miniszterelnök a kampány során egyaránt a demokrata jelölt, Hillary Clinton mellett foglalt állást. A brit és a német külügyminiszter, valamint a francia kormányfő pedig negatívan nyilatkozott a republikánus színekben végül megválasztott Donald Trumpról. Emlékeztetett arra is, hogy Barack Obama amerikai elnök a brit népszavazást megelőzően a brexit ellen érvelt.