Moszkva erősíti a Krím függetlenségét

Bekapcsolták a harmadik áramhidat az orosz szárazföld és a Krím között, tovább csökkentve a félsziget függését az ukrán áramszállítástól.
Barabás T. János, 2016. április 15. péntek, 17:12
Fotó: Reuters

Újabb jelentős lépést tett az Ukrajnának való kiszolgáltatottság felszámolására az orosz kormány. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter bejelentette, hogy átadták a harmadik nagy feszültségű áramvezetéket, amelyen keresztül a Krím 200 MW áramot kap az orosz villamos rendszerből, az eddigi, összesen 400 MW-os két áramhíd szolgáltatta mellett. Emellett hét olyan objektumot adtak át - alállomásokat, víz alatti vezetékeket, transzformátorokat -, amelyek felgyorsítják a további munkálatokat.

Novak beszámolója szerint jelenleg a Krím a maga gyártotta és az Oroszországból kapottal együtt 1060 MW árammal rendelkezik, ami megközelíti a szükségleteket, de további fejlesztésekkel stabilizálják a helyzetet - 2017-2018-ban például nagy teljesítményű erőművet építenek Szevasztopolban és Szimferopolban.

A kritikus helyzetet ukrán szélsőségesek okozták, akik a félsziget ellátását Ukrajnából biztosító áramvezetékek tartóoszlopait felrobbantották.

HOZZÁSZÓLÁSOK