Az orosz Északi Flotta zászlóshajóját, a Pjotr Velikijt, a haditengerészet két még meglevő, Kirov-osztályú csatacirkálójának egyikét 1989-ben bocsátották vízre, és a mostani javítások célja, hogy 2018-ig úszóképes maradjon, akkor kezdik meg a szeverodvinyszki Szevmas hajógyárban a teljes felújítását - írta a RIA Novosztyi hírügynökség.

A nukleáris meghajtású óriás hatalmas arzenállal rendelkezik, közte 80 cirkáló rakétával és 216 légvédelmi rakétával - még saját ballisztikus rakétavédelemmel is rendelkezik, valamint számtalan felszíni hajók és tengeralattjárók elleni fegyverrel. Az orosz hadrendben mint rakétahordozó cirkáló szerepel, de Nyugaton csak csatacirkálónak nevezik, mivel az ilyen erejű nehéz, de viszonylag könnyű páncélzatuk miatt gyors csatahajókat hívták így fénykorukban, a második világháborúban.

A szuperhatalmak közti verseny jegyében Moszkva 1974-ben újraélesztette ezt a koncepciót, és megkezdte 4, közel 24 ezer tonnás csatacirkáló építését.

Az Egyesült Államok válaszul reaktiválta a világháború végén naftalinba csomagolt óriásait, az USS Iowát és három testvérhajóját. Igazság szerint azonban ezek messze elmaradtak orosz kihívóiktól, mivel modernizálásuk dacára fő fegyverzetük 16 hüvelykes, 32 kilométeres lőtávolságú lövegeik maradtak, szemben a Kirov-osztály nehéz és nagy hatótávolságú rakétáival. Bár a kilencvenes évek elején az Iowák még felbukkantak az iraki Sivatagi Viharban, ezután kikerültek a regiszterből, és múzeumhajóként pihenhettek meg. A Kirov-osztály három hajója a Fehér-tengerben rozsdásodott a hidegháború mementójaként, de 1998-ban sikerült annyi pénzt összekaparni, hogy befejezzék az évek óta félkészen álló Nagy Péter építését.

Abban a reményben, hogy a tengeri hatalom nemzetközi érvényesítésére eminensen alkalmas úszó erődök anakronisztikus voltuk ellenére még évtizedekre biztosíthatják az orosz haditengerészet hatásos fellépését a világtengereken, 2011-ben nekiláttak hasznosításuknak. Azonban túl sokáig vártak: a két első, az Usakov és a Lazarev admirális nevét viselőt tönkretette a rozsda, annyira, hogy az Usakov atomreaktorát kénytelenek voltak súlyos környezeti veszélyforrásnak minősíteni.

Nagyon sokba kerül

Az osztály harmadik tagja, a Nahimov admirális törzse és két atomreaktora azonban használható állapotban volt, így 2011-ben 50 milliárd rubelt (765 millió dollár) szavaztak meg korszerűsítésére. Az Északi Tervező Iroda vezetője, Vlagyimir Szpiridopulo a TASZSZ-nak úgy nyilatkozott: a 2018-ban vízre bocsátandó hajó harci képességei még a Nagy Péterét is meg fogják haladni - azonban azt még a testvérhajójánál is korszerűbbre akarják felfejleszteni.

Hogy ez mennyibe fog kerülni, nem közölték, de a The Moscow Times szerint a rubel tavalyi összeomlása jelentősen felhajtotta a költségeket. Szakértői becslések szerint a cárhajó felújítása és 30-40 évig üzembe tartása 117 milliárd rubelt (1,7 milliárd dollár) emészthet fel. Az elemzők többsége úgy véli, az USA ebbe a versenybe nem száll bele - Kína azonban fontolgat hasonló terveket.