Moszkva fenyegetve érzi magát

Oroszország biztonságát fenyegetik az Ukrajnának esetleg szállítandó halált okozó amerikai fegyverek - figyelmeztetett az orosz külügyi szóvivő csütörtökön.
Inforádió, MTI, 2015. február 5. csütörtök, 20:08
Fotó: Napi.hu

Alekszandr Lukasevics azt mondta, az Egyesült Államok azon "szándéka", hogy közvetlenül vagy közvetítőkön keresztül az emberi élet kioltására alkalmas korszerű fegyvereket adjon át Kijevnek, komolyan aggasztja Moszkvát, minthogy ez nemcsak a délkelet-ukrajnai fegyveres szembenállás kiterjedésével járhat. A lépés Oroszország biztonságát is fenyegeti, amelynek területét már több alkalommal lőtték ukrán oldalról - tette hozzá.

Lukasevics emlékeztetett arra, hogy az amerikai törvényhozás megszavazta, Barack Obama elnök pedig tavaly év végén aláírta azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi a fegyverszállítást Ukrajnának. A szóvivő arra is felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne adjon át Ukrajnának Afganisztánból kivont fegyvereket és haditechnikát.

Moszkva a közös lengyel-litván-ukrán békefenntartó dandár felállítása miatt is aggódik. Alekszandr Lukasevics bírálta az ukrán törvényhozást, amely jóváhagyta az erről szóló megállapodást. A szóvivő úgy vélte, hogy az ukrán hadsereg már így is külföldi légióra hasonlít és a dandár felállítása egyáltalán nem segíti a délkelet-ukrajnai békefolyamatot.

Lukasevics közölte, hogy nem tartja kudarcnak a rendezés érdekében létrehozott nemzetközi összekötőcsoport múlt hétvégi ülését, amely megállapodás aláírása nélkül ért véget. Arra viszont nem tudott válaszolni, hogy Denisz Pusilin, a tavaly önkényesen kikiáltott donyecki népköztársaság képviselője miről tárgyalt Moszkvában. Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a szakadár politikus erről maga számolt be.

Az orosz külügyi szóvivő azt sem tudta megerősíteni, hogy Vlagyimir Putyin újabb üzenetet küldött volna Petro Porosenko ukrán elnöknek, amelyben az orosz államfő a január 15-én tett békejavaslataihoz képest újabbakat fogalmazott volna meg. Moszkva a múlt havira sem kapott választ Kijevtől - tette hozzá.

Lukasevics közölte, Oroszország kitart amellett, hogy azonnal be kell szüntetni Délkelet-Ukrajnában a harci cselekményeket, s arra szólítja fel Kijevet és a "donyecki és luhanszki népköztársaságok" képviselőit, hogy újítsák fel a párbeszédet. Az orosz és a francia államfő, valamint a német kancellár pénteki moszkvai találkozójával kapcsolatban azt mondta, lehetséges, hogy az állami vezetők tisztázzák majd az ENSZ égisze alatt Délkelet-Ukrajnába küldendő kéksisakos béketeremtő egység kérdését.

Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója a moszkvai csúcstalálkozó hírét kommentálva arról tájékoztatott, hogy Vlagyimir Putyin, Francois Hollande és Angela Merkel várhatóan a kora esti órákban tanácskozik majd. Előtte "néhány órán át" a három ország szakértői egyeztetnek. Azt mondta, hogy Moszkva kész az építő párbeszédre és az ukrajnai helyzet romlásával indokolta a három állam vezetőinek csütörtökön bejelentett találkozóját.

Litvánia fegyvereket adott át Kijevnek

Litvánia átadott Ukrajnának bizonyos fegyvereket, amelyeket Kijev kért - közölte csütörtökön Brüsszelben újságírókkal a litván nemzetvédelmi miniszter. Juozas Olekas az Interfax-Ukraina hírügynökség internetes oldalán olvasható jelentés szerint elmondta: Litvánia humanitárius segítséget nyújtott Ukrajnának, gyógykezelésre fogadott sebesült ukrán katonákat, és ukrán kérésre bizonyos fegyvereket is adott át Kijevnek, de a szóban forgó fegyverek konkrét típusára nem tért ki. "Meggyőződésünk, hogy Ukrajna a függetlenségéért és az európai demokrácia értékeiért harcol, és ebben a képességeinkhez mérten segítenünk kell neki" - hangsúlyozta a miniszter.

Az ukrajnai helyzet lehetséges kimenetele kapcsán Olekas megjegyezte: "Úgy gondolom, erre a kérdésre megtaláljuk a megoldást, mivel működnek a gazdasági szankciók, Ukrajnának is megvan a területe megvédéséhez szükséges fegyverzete és szándéka, és segítséget is kap. Úgy vélem, Oroszország meg fogja érteni, hogy baráti együttműködésben kell élnie a szomszédokkal, ahelyett, hogy katonai eszközökkel oldanák meg a problémákat".

Olekas novemberben közölte, hogy országa 2015-ben 43,5 ezer euró (13,4 millió forint) értékben szándékozik segítséget nyújtani az ukrán hadseregnek, a litván hadsereg készleteiből feleslegessé vált felszerelésekkel. A miniszter a BALTNEWS.lt hírportál szerint fontosnak nevezte a litván-lengyel-ukrán közös dandár tervezett felállítását, amelyre 2011 nyara óta készülnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

alexxxx, 2015.02.06 13:38

nem kell eladni az országot egy xaros diktátornak mert tőle vesszük a gázt... pont ezen dolgozik az eu, hogy ne legyen ekkora orosz függőség,de sajna túl későn ,már elindultak a folyamatok...majd jön a vodka,nyomor,korrupció,utána meg az orosz ellenesség,tüntetések, megint lenyomnak minket mint 56 ban,az finom lesz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2015.02.05 22:54

Örülnétek ennek ugye ostobák, milyen hülye is ez a Putyin Istenem. Ti már megcsináltátok volna ahogy kiveszem a hangsúlyokból.

Nos akkor Putyin elnök országa a káoszba fullad. Nem mellesleg az orosz gáz pótolható meg az olaj is. Soha többet nem kell senkinek sem az orosz portéka vagy csak potom áron. Ezért inkább ti vagytok a hülyébbek és nem Putyin.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2015.02.05 22:13

Már régen el kellett volna zárnia az oroszoknak a gázt Európa felé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.02.05 21:16

Majd ha Moszkva tényleg fenyegetve érzi magát, akkor elzárja az olaj- és gázcsapokat. Akkor megállnak az ukrán, valamint a kelet- és nyugat-európai tankok és repülők. Viszont mindezen országok katonái kergethetik egymást amerikai aknavetőkkel, kb. 5 km-es körzetben gyalogosan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html