Moszkva is aggódik: fokozódhat a feszültség Izrael és a palesztinok között

Oroszország attól tart, hogy az Egyesült Államok nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése a feszültség növekedéséhez vezethet a térségben - jelentette ki újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Szocsiban az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2018. május 14. hétfő, 15:55
Fotó: Pixabay

Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva "rövidlátó" és "a nemzetközi közösség többségével szemben álló" döntésnek nevezte az amerikai követség Jeruzsálembe történő átvitelét, ami szerinte tovább szítja a feszültséget, és jelentős, áldozatokkal járó konfrontációhoz vezethet Izrael és a palesztinok között.

A Tel-Avivből Jeruzsálembe költöztetett amerikai követséget hétfőn avatják fel ünnepélyesen. Donald Trump amerikai elnök december 6-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és oda költözteti eddig Tel-Avivban működő nagykövetségét.

Izrael az 1967-es, hatnapos háború alatt foglalta el Jeruzsálem keleti részét és álláspontja szerint a város a zsidó állam "egységes és oszthatatlan" fővárosa. A palesztinok Jeruzsálem keleti felében kívánják kialakítani leendő államuk székhelyét.

Képünk forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK