Moszkva nagylelkű Ciprussal

Vlagyimir Putyin orosz államfő aláírta azt a határozatot, amellyel csökkentik a Ciprusnak évekkel korábban nyújtott kölcsön kamatát. Moszkva egyúttal lehetővé teszi azt is, hogy Nicosia az eredeti időponthoz képest később kezdje meg tartozásának visszafizetését.
MTI-Eco, 2015. március 9. hétfő, 16:03
Fotó: Reuters

Oroszország 2011 decemberében 2,5 milliárd euró kölcsön folyósított Ciprusnak, amely azt vállalta, hogy ezt egy összegben rendezi 2016 júliusában, addig pedig évi 4,5 százalékos kamatot fizet.

A februárban az orosz parlament elé került javaslat szerint Ciprusnak 2018-tól kell megkezdenie a tőke visszafizetését nyolc féléven át egyenlő részletben, évi 625 millió eurót. Ciprusnak ezen kívül az eredetileg megállapodott 4,5 százalék helyett 2,5 százalék hitelkamatot kell fizetnie.

A kormány által beterjesztett javaslatot a parlament változatlan formában elfogadta, és az erről szóló határozatot az államfő hétfőn jóváhagyta.

Ciprus pénzügyi-banki válsága 2013-ban elmélyült, abban az évben április végén tízmilliárd eurós nemzetközi segítségnyújtást hagyott jóvá a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (ECB) és az Európai Bizottság (EB).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2015.03.09 18:29

Az oroszok sem 100-asok. Kilóg a seggük a gatyából, és még így költekeznek is. Lelkük rajta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html