Sikeresen folyik az orosz hatóságoknak a külföldre menekített vagyonok után folytatott hajtóvadászata. A legújabb sikere, amiről Jurij Csajka legfőbb ügyész jelentésben számolt be, hogy az ukrán hatóságok Moszkva felkérésére befagyasztották a napokban londoni önkéntes száműzetésében elhunyt Borisz Berezovszkij (képünkön) egykori oligarcha ukrajnai vagyont. Miután szembekerült Putyin elnökkel, és 2000-ben Londonba menekült (ahol azóta főállásban Roman Abramoviccsal, az egykor leggazdagabb orosszal pereskedett), a moszkvai ügyészség tucatnyi ügyben emelt vádat ellene, a csalástól kezdve a külföldi valutabeváltási kötelezettségének elmulasztásán át a hivatali visszaélésig.

Mint Csajka győzedelmesen bejelentette, az Ukrajnában lefoglalt vagyonából 110 millió rubelt (3,5 millió dollár) átutaltak a szamarai regionális kormánynak és az Aeroflot légitársaságnak, amelyek az üzletember bűnös tevékenysége miatt szenvedtek el veszteséget.

A legfőbb ügyész ugyanakkor összefoglaló beszámolót adott arról, mi a helyzet a külföldön üldözött vagyonokkal. Ezek között sikerült befagyasztani egy liechtensteini bankban Andrej Borogyin, a Bank of Moscow volt vezérigazgatójának több mint 10 millió dollárját. Borogyint jelentős összegű csalással vádolták meg, ami elől ő is Londonba menekült. Bankja, amit sokak szerint jó barátja, Luzskov moszkvai főpolgármester házi kasszájának tekintett, több száz millió dolláros fedezetlen hitelt adott Luzskov feleségének, Baturina asszonynak, Oroszország leggazdagabb asszonyának.

A győzelmi listát gyarapítja, hogy Svájc befagyasztotta Igor Izmesztyev volt szenátor számláit, akit 2010-ben ítéltek életfogytiglanra terrorizmus és gyilkosság vádjával. Az orosz legfőbb ügyész hivatala tavaly 61 segítségkérést küldött külföldre korrupcióhoz kapcsolódó bűnügyekben, és 31 bűnöző kiadását kérte. Ebből hetet jóváhagytak, hármat elutasítottak, a többi ügyben még nincs döntés.