Moszkva nem felejt - Hajtóvadászat indult az oligarchák vagyona után

Az orosz hatóságok kemény harcot folytatnak annak érdekében, hogy hazamentsék az odahaza elítélt multimilliomosok külföldön elrejtett vagyonát.
Barabás T. János, 2013. április 17. szerda, 15:31
Fotó: Napi.hu

Sikeresen folyik az orosz hatóságoknak a külföldre menekített vagyonok után folytatott hajtóvadászata. A legújabb sikere, amiről Jurij Csajka legfőbb ügyész jelentésben számolt be, hogy az ukrán hatóságok Moszkva felkérésére befagyasztották a napokban londoni önkéntes száműzetésében elhunyt Borisz Berezovszkij (képünkön) egykori oligarcha ukrajnai vagyont. Miután szembekerült Putyin elnökkel, és 2000-ben Londonba menekült (ahol azóta főállásban Roman Abramoviccsal, az egykor leggazdagabb orosszal pereskedett), a moszkvai ügyészség tucatnyi ügyben emelt vádat ellene, a csalástól kezdve a külföldi valutabeváltási kötelezettségének elmulasztásán át a hivatali visszaélésig.

Mint Csajka győzedelmesen bejelentette, az Ukrajnában lefoglalt vagyonából 110 millió rubelt (3,5 millió dollár) átutaltak a szamarai regionális kormánynak és az Aeroflot légitársaságnak, amelyek az üzletember bűnös tevékenysége miatt szenvedtek el veszteséget.

A legfőbb ügyész ugyanakkor összefoglaló beszámolót adott arról, mi a helyzet a külföldön üldözött vagyonokkal. Ezek között sikerült befagyasztani egy liechtensteini bankban Andrej Borogyin, a Bank of Moscow volt vezérigazgatójának több mint 10 millió dollárját. Borogyint jelentős összegű csalással vádolták meg, ami elől ő is Londonba menekült. Bankja, amit sokak szerint jó barátja, Luzskov moszkvai főpolgármester házi kasszájának tekintett, több száz millió dolláros fedezetlen hitelt adott Luzskov feleségének, Baturina asszonynak, Oroszország leggazdagabb asszonyának.

A győzelmi listát gyarapítja, hogy Svájc befagyasztotta Igor Izmesztyev volt szenátor számláit, akit 2010-ben ítéltek életfogytiglanra terrorizmus és gyilkosság vádjával. Az orosz legfőbb ügyész hivatala tavaly 61 segítségkérést küldött külföldre korrupcióhoz kapcsolódó bűnügyekben, és 31 bűnöző kiadását kérte. Ebből hetet jóváhagytak, hármat elutasítottak, a többi ügyben még nincs döntés.

HOZZÁSZÓLÁSOK