Moszkva: provokáció volt a szlovjanszki lövöldözés

Az orosz külügyminisztérium provokációnak tartja a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban történt lövöldözést és vasárnapi közleményében felszólította Kijevet a genfi négyoldalú megállapodás betartására.
MTI, 2014. április 20. vasárnap, 13:09
Fotó: Reuters

Az állásfoglalás szerint Moszkvát felháborította "a felbérelt fegyveresek provokációja", amely "arról tanúskodik, hogy a kijevi hatalom nem akarja megfékezni és lefegyverezni a nacionalistákat és a szélsőségeseket".

Az orosz külügyminisztérium szerint a szélsőségesen radikális ukrán Jobboldali Szektor fegyveresei sértették meg a húsvéti fegyverszünetet. Utalt arra, hogy Szlovjanszk lakói lefoglalták a támadók gépjárműveit, amelyekben fegyvereket, a térségről készült légi felvételeket és a Jobboldali Szektor jelképeit találtak.

Különböző sajtóértesülések szerint három oroszbarát aktivista és egy rájuk támadó fegyveres vesztette életét kora reggel a kelet-ukrajnai Szlovjanszk település közelében, egy ellenőrzőpontnál kitört lövöldözésben. A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió legutóbbi jelentése szerint három helyi lakos meghalt, egy ember súlyosan megsebesült. A tévé szerint a támadáskor az ellenőrzőpontnál csak fegyvertelen civilek tartózkodtak, akik az odaérkező gépjárműveket vizsgálták át és csak később érkeztek oda a "fegyveres önkéntesek", akik két támadót megöltek.

Az orosz külügyminisztérium meglepőnek nevezte, hogy a tragédia a genfi négyoldalú tárgyalások eredményeként április 17-én aláírt megállapodást követően történt. A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy az egyezség "minden erőszakos cselekménytől, félelemkeltéstől és provokációtól való tartózkodásra" szólította fel az érintetteket.

Moszkva azt követeli, hogy Ukrajna "maradéktalanul tartsa be az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és Ukrajna között a délkelet-ukrajnai válság kiterjedésének megakadályozását célzó csütörtöki genfi megállapodásban vállalt kötelezettségeit".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.04.20 16:16

Igen, a gleiwitzi adót is "lengyelek" támadták meg....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Haynau, 2014.04.20 15:37

Jaj Istenem sirnak az orosz patkany imperialistak. Hogy mer valaki rajuk loni es elkuldeni negyet az orok vadaszteruletekre? Ki hallott mar ilyet?? Na verge egy jo hir. Remelem, hogy a kovetkezo honapokban sok szaz ruszki agreszor koveti majd ezt a negyet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html