Moszkvában úgy tartják, hogy Vlagyimir Putyin államfő keddi sajtótájékoztatóján kimerítő magyarázatot adott a válsággal kapcsolatos orosz álláspontra. A külügyi közlés szerint Szergej Lavrov azt hangoztatta a spanyol fővárosban, hogy "az ukrán helyzet tartós normalizálásában a válság rendezéséről február 21-én Kijevben aláírt megállapodás alapelveire kell támaszkodni, beleértve egy olyan alkotmányos reform megvalósítását, amely teljes mértékben figyelembe venné kivétel nélkül minden ukrajnai régió érdekeit". Lavrov arra is rámutatott, hogy az egyezmény tartalmazza "egy nemzeti egységkormány létrehozását, valamint a törvénytelen csoportok lefegyverzését és eltávolítását az ukrajnai városok utcáiról".

Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi sajtótájékoztatóján szintén annak a megállapodásnak a betartására szólított fel, amelyet Viktor Janukovics elnök és az ukrajnai ellenzék vezetői írtak alá február 21-én. Putyin megerősítette a Kremlnek azt az álláspontját, hogy Ukrajnában államcsíny, fegyveres hatalomátvétel történt, és továbbra is a február 22-én leváltott Janukovicsot tartja Ukrajna törvényes elnökének. Az orosz államfő ugyanakkor megjegyezte, hogy az országából elmenekült Janukovicsnak nincs politikai jövője.
Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hasznosnak minősítette a keddi eszmecserét a madridi látogatáson tartózkodó Szergej Lavrovval. Találkozójukat az elmúlt napok ukrajnai fejleményei miatt szervezték meg.

Lavrovot kedden fogadta Mariano Rajoy spanyol kormányfő, aki a beszámolók szerint kiállt Ukrajna területi egysége és a kelet-európai térség stabilitása mellett, és erre kérte Oroszországot is. Az orosz diplomácia vezetője szerdán José García-Margallo spanyol külügyminiszterrel tárgyal, mielőtt a párizsi Líbia-konferenciára utazik, ahol a tervek szerint John Kerry amerikai külügyminiszterrel külön megbeszélést folytat majd Ukrajnáról.