Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A két vezető a 3. Keleti Gazdasági Fórum alkalmából találkozott a távol-keleti orosz kikötővárosban.

Mun a kétoldalú megbeszélés kamerák előtt lefolytatott részében rámutatott, hogy a világpolitikai helyzet "nagyon komolyra fordult", és "ellenőrizhetetlenné válhat" az észak-koreai provokációk miatt. Együtt szeretnék működni annak érdekében, hogy Észak-Korea leállítsa provokációit, és hogy megtaláljuk a módját az észak-koreai nukleáris probléma alapvető megoldásának - mondta.

Putyin aggasztónak nevezte az észak-koreai nukleáris és rakétakísérleteket. Az orosz és a dél-koreai elnök hétfőn telefonon beszélt egymással, és nyomatékosan elítélte Phenjan lépéseit - közöttük a vasárnap végrehajtott kísérleti atomrobbantást -, amely megítélésük szerint "súlyosan sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait, gyengíti a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozását célzó atomsorompó-rendszert, és komoly veszélyt jelent a térség békéjére és biztonságára".

Putyin akkor közölte Munnal, hogy Moszkva álláspontja szerint "ezt a rendkívül nehéz helyzetet kizárólag a tárgyalások újrafelvételével lehet megoldani".

A szerdai személyes találkozó alkalmával Mun kijelentette, hogy Dél-Korea Oroszország egyik legjobb partnere a távol-keleti területek fejlesztésében, és hogy elnöksége alatt "minőségileg új szintre" szeretné emelni a kétoldalú kapcsolatokat, ami összhangban áll Szöul "új északi politikájával" - írta az MTI.

Oroszország egy közúti és vasúti híd megépítését javasolja Japánnak a Szahalin és Hokkaido sziget közötti átkeléshez - mondta Igor Suvalov orosz miniszterelnök-helyettes szerdán a vlagyivosztoki 3. Keleti Gazdasági Fórumon.

Suvalov szerint Oroszország közel áll ahhoz, hogy megkezdje a munkálatok rá eső részét, vagyis hogy elvezesse a Csendes-óceánig a vasutat és hozzáfogjon a híd megépítéséhez. Mint mondta, az átkelő révén Japán "szárazföldi hatalommá" válik. A kétnapos gazdasági fórum alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abe Sindzó japán kormányfő megbeszélést folytat egymással.