A Krím felvirágoztatásának 2020-ig tartó kormányprogramja 681 milliárd rubelt (13,2 milliárd dollár) szán a félsziget teljes újjáépítésére - közölte a Novosztyi hírügynökség. A legfőbb cél az úthálózat és az idegenforgalmi infrastruktúra korszerűsítése és a lakosság életszínvonalának emelése.

A lengyel lapok szerint ez szépen hangzik, egyelőre azonban nem javul, hanem romlik a helyzet a térségben - víz- és áramhiány van, tombol az infláció, elmaradnak a külföldi turisták, az idegenforgalom fennmaradását csak az orosz kormány nyújtott utazási kedvezmények és az állami vállalatok alkalmazottainak ajándékozott jutalom utak biztosítják. Kérdéses, mikorra készül el a félszigetet a Kercsi-szoroson átívelve az orosz szárazfölddel összekötő, létfontosságú híd. Jelenleg ugyanis csak kompjárat és repülő köti össze az anyaországot az annektált területtel, óriási nehézségeket támasztva.

A tervezett vasúti és közúti híd hossza 7,5 kilométer, amihez 11,5 kilométernyi bekötő utat és vasútvonalat kell építeni - Vlagyimir Putyin elnök parancsa értelmében 2018 végéig. A projektre 3,7 milliárd dollár szánnak a költségvetésből - bár becslések szerint a tényleges költség meg fogja haladni a 6 milliárdot. Nem kis gondot okoz a krímieknek, hogy el vannak vágva a nemzetközi pénzügyi szolgáltatásoktól, mint a SWIFT, a Visa és a Mastercard, és az orosz bankok nem sietnek pótolni az eltávozott ukránokat. Ebben a helyzetben a külföldi beruházók sem sietnek a Krímbe.

Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter szerint Moszkva négy év alatt valójában 150-200 milliárd dollárt lesz kénytelen a félszigetre költeni.