Az uniós csúcsvezetők pénteken Brüsszelben munkaebéd keretében Petro Porosenko ukrán államfővel közösen vitatták meg az ukrajnai helyzetet, illetve azt, hogy célszerű-e meghosszabbítani a Porosenko által egy héttel ezelőtt meghirdetetett, és ezen a napon lejáró tűzszünetet.

Az Európai Tanács a megbeszélést követően kiadott közleményét Poroshenko ismertette sajtótájékoztatón. A dokumentum emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság, az uniós külügyi szolgálat és a tagállamok a márciusban hozott döntések értelmében célzott szankciókat készítettek elő arra az esetre, ha szükséges, késleltetés nélkül további lépéseket tudjanak tenni.

Konkrét lépéseket várnak

Az Európai Tanács azt várja, hogy június 30-ig szülessen megállapodás az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) által felügyelendő tűzszünet- és határellenőrzési mechanizmusról; a dolzsanszkiji és a krasznopartizanszki határátkelőhelyeket helyezzék vissza az ukrán hatóságok felügyelete alá; engedjék szabadon a túszokat, beleértve valamennyi EBESZ-megfigyelőt; valamint kezdjenek érdemi tárgyalásokat Porosenko béketervének végrehajtásáról.

Az uniós vezetők e feltételek teljesítésének függvényében értékelik a helyzetet, és hozzák meg a szükséges további döntéseket.

Brüsszeli diplomáciai forrásra hivatkozva az MTI azt írta, hogy Porosenko ukrán elnök ugyanakkor beleegyezett abba, hogy hétfőig meghosszabbítsa hazájában a tűzszünetet, amelynek meghirdetésekor felszólította a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat a fegyverletételre, egyúttal pedig tárgyalásokat ajánlott nekik, kilátásba helyezve az országban a döntéshozatali rendszer bizonyos fokú decentralizálását.

Péntek délutáni brüsszeli sajtótájékoztatóján az ukrán elnök ezt hivatalosan nem erősítette meg, de utalt arra utalt, hogy a tűzszünet csak késő este jár le, ő pedig addig le fogja folytatni a szükséges Ukrajnán belüli konzultációkat, majd meg fogja hozni a döntést a tűzszünet ügyében.

Kötelezzék el magukat a béketerv mellett

Az Európai Tanács Ukrajnáról szóló nyilatkozatából kiderül továbbá: az uniós vezetők nyugtázták, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elvben támogatásáról biztosította az ukrán államfő béketervét, és hogy az orosz törvényhozás felsőháza, a Szövetségi Tanács visszavonta azt a korábbi felhatalmazást, miszerint az államfő katonai erő alkalmazását rendelheti el Ukrajna területén. Emellett viszont sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az ukrán hatóságok által betartott tűzszünet nem vezetett a katonai szembenállás teljes beszüntéhez. Ezért a közlemény szerint felszólítottak valamennyi felet, hogy kötelezze el magát a béketerv végrehajtása mellett és vessen véget mindenfajta katonai tevékenységnek.

Oroszországtól azt kérték nyomatékosan, hogy a feszültség érezhető enyhítése érdekében szüntesse meg a fegyverek és militánsok átáramlását az orosz-ukrán határon.

Az Európai Tanács a fentiek mellett megerősítette elkötekezettségét az ukrajnai gazdaság stabilizációs folyamatának támogatása mellett, és üdvözölte az Európai Bizottság által az államépítési szerződés, valamint a makroszintű pénzügyi támogatása keretében nyújtott 750 millió eurós támogatást. Porosenko emellett megemlítette, hogy július 8-án Brüsszelben egy úgynevezett donor konferenciát is tartanak Ukrajna segítése érdekében.

Az uniós állam- és kormányfők a közleményben megerősítették, hogy nem ismerik el a Krím félsziget és Szevasztopol Oroszországhoz való jogellenes csatolását, és üdvözölte az Európai Bizottság e politikai megközelítés érdekében tett lépéseit - beleértve azt a döntést is, amely megtiltja azon Krím-félszigetről és Szevasztopolból származó áruk behozatalát az EU-ba, amelyek nem rendelkeznek Ukrajna által kiállított származási bizonyítvánnyal.