A kormány 20,4 milliárd forintot szán egy új gyorsasági-motoros versenypálya építésére az úgynevezett gazdaságvédelmi alapból jövőre, pontosabban annak kezdeti költségeire - írja a Népszava. Ez teljesen új tétel a költségvetésben, bár nem minden előzmény nélküli. A törvényjavaslatból az derül ki, hogy egy új MotoGP pályát akar a kormány építtetni Kelet-Magyarországon.

Megemlítik, hogy az építkezés területfejlesztési célokat is szolgál, valamint azt is, hogy a távlati cél egy olyan multifunkciós sportkomplexum megépítése, amely a térség- és gazdaságfejlesztési elvárásoknak megfelel.

Az ötletet Palkovics László, innovációs miniszter tolja, aki egy hónappal ezelőtt úgy nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, hogy a pályát Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc háromszögbe tervezik, olyan részre, ahol a zaj nem zavarja a lakókat, és a három város szállodai kapacitása ki tudja szolgálni az ide érkező szurkolókat. Palkovics az interjúban arról is beszélt, hogy a magyar kormány hosszabb távon szeretne újra magyar versenyzőt látni a gyorsasági motoros bajnokságban.

Az innovációs miniszter arról is beszélt, hogy valóban hisznek a pálya innovációt megmozgató erejében, ennek érdekében az minisztériuma kidolgozza a magyar versenyzők támogatási rendszerét, sőt versenymérnök- és szerelőképzésről beszélt, és arról is, hogy hamarosan elindul a sportoktatóképzés a Testnevelési Egyetemen ebben a szakirányban is.

A pályát gyorsan fel kellene építeni, ugyanis a kormány a 2023-as futamrendezést célozta meg. A várható teljes költségvetésről a törvényjavaslat mélyen hallgat, csak annyit jegyzett meg, hogy ez a 20 milliárd forint az első fázishoz elegendő.