Mozgalmas nap vár ránk

Szerdán egy sor fontos makroadat lát napvilágot itthon és a nemzetközi porondon is.
NAPI, 2010. október 5. kedd, 18:22
Fotó:

Délelőtt publikálja a KSH az ipari termelés augusztusi előzetes adatait. Júliusban éves szinten ugyan - munkanaphatástól megtisztítva - 11,5 százalék volt a növekedés, ám júniushoz képest 1,1 százalékos elmaradást mért a hivatal.

Az MNB napközben teszi közzé a monetáris tanács szeptember végi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét. Az ülésen, amelyen 5,25 százalékon hagyta az irányadó rátát a testület, 25 bázispontos csökkentésre is volt javaslat, de végül majdnem egyhangúan a tartás mellett szavaztak. Mindez azt is jelenti, hogy a jegybankelnök meggondolta magát, hiszen egy hónappal korábban még - Bihari Péterrel együtt - negyed százalékpontos emelésre voksolt, míg Bánfi Tamás ugyanekkora vágásra szavazott.

Délelőtt érkeznek az eurózóna második negyedévi felülvizsgált GDP-adatai: a Bloomberg elemzői várakozása szerint az éves növekedés 1,9 százalékra rúghatott.

Délben lát napvilágot a német ipari megrendelések augusztusi alakulását mutató statisztika. Itt havi szinten a 2,2 százalékos csökkenést 0,9 százalékos növekedés követhette, míg a bővülés éves üteme 17,2 százalékra lassulhatott.

Délután több amerikai munkaerőpiaci jelentés is érkezik: a Challenger a tervezett elbocsátások alakulásáról, az ADP jelentése pedig a foglalkoztatottság változásáról ad képet, szeptemberre vonatkozóan. Utóbbi esetében a piac húszezer fős növekedést vár az előző havi tízezres csökkenés után.

HOZZÁSZÓLÁSOK