Az Európai Unió Tanácsa kedden elfogadta azokat az intézkedéseket, amelyeket a Bizottság az európai tengerpartokon leggyakrabban előforduló tíz egyszer használatos műanyag termékből, valamint a hátrahagyott halászfelszerelésekből és az oxidatív úton lebomló műanyagokból származó tengeri hulladék kezelésére javasolt.

Ennek értelmében két év múlva tilos lesz forgalomba hozni olyan egyszer használatos műanyag termékeket, amelyeket ki lehet váltani más, könnyen beszerezhető és megfizethető termékekkel. Ilyenek többek között a

  • fültisztító pálcikák,
  • evőeszközök,
  • tányérok,
  • szívószálak,
  • italkeverők,
  • léggömbpálcák,
  • poharak,
  • expandált polisztirolból készült étel- és italtároló edények
  • és az összes oxidatív úton (értsd: levegőn) lebomló műanyagból készült termék.

Ezek mellett egyes termékek egyedi címkézést kapnak majd és a gyártókat komolyabb felelősség terheli a szemét eltakarításával kapcsolatos költségek fedezésére olyan termékek esetében, mint például a dohányfilter és a halászeszközök.

A műanyag palackok szelektív gyűjtésére 2029-ig 90 százalékos (2025-ig 77 százalékos) célértéket írtak elő, a PET-palackok kupakjait pedig hozzá kell rögzíteni magához a palackhoz. Ezek megjelenésére 5 év múlva kell számítani. (A műanyagtermékek tilalmára 2 évet kaptak a tagállamok).

2025-től a PET-palackok előállítása során 25 százalékban újrafeldolgozott műanyagokat kell használni, 2030-tól pedig már az összes műanyag palack előállításához rendeltek egy 30 százalékos arányt.

Getty Images

Nem nagyon van más megoldás

Az emberek egy része pusztán környezettudatosságból átáll az alternatív módszerekre, de a legtöbb esetben gazdasági oka van annak, hogy a műanyagot választják - mondta a Napi.hu-nak Győrvári Gábor, az eldobható műanyag- és papírtermékeket, illetve csomagolóanyagokat forgalmazó Indepack Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A vállalat nemrég megkérdezett 4000 vendéglátóipari céget, hogy a vendégeik mennyire környezettudatosak és hajlandóak-e többet áldozni a kevésbé szennyező termékekre. Az eredmény elég kiábrándító:

A cégeknek mindössze 12 százaléka nyilatkozta azt, hogy vendégeik megfizetnék a környezetbarát elviteles doboz magasabb árát. A vendéglátóhelyek 41 százaléka nem tart semmilyen lebomló, újrahasznosítható csomagolóeszközt, azok aránya pedig, akik kizárólag ilyet használnak 12 százalék.

Azt ugyanakkor Győrvári Gábor hozzátette, hogy egyre több megrendelést kapnak lebomló, komposztálható poharakra, evőeszközökre, dobozokra.

A műanyaghulladék zöme nem a magánháztartásokban, hanem a vendéglátóiparban keletkezik, a műanyag olcsóbb, ezért azt veszik meg. Egy 2000 forintos hamburger esetében persze belefér az árba a drágább papírtányér, de például egy menzán a csomagolás nem lehet túl drága.

A műanyagnak csak az egyik helyettesítője a papír. A legtöbb esetben növényi keményítőből úgynevezett PLA vagy CPLA anyagból készülnek a környezetbarát eszközök. Nem minden terméknek van még helyettesítője, de amire már van lebomló termék,

annak 2-4-szeres az ára a műanyaghoz képest

- magyarázza a szakember.

Majd megszokjuk

Az Európai Bizottság közleménye szerint az intézkedés hasonló ahhoz, amit a műanyagszatyrok visszaszorításakor hoztak.

Valóban, ma már elképzelhetetlen, hogy egy szupermarketes bevásárlás után 15-20 ingyenes szatyorral távozzunk.

Az EB számításai szerint a műanyagok visszaszorítása

  • 3,4 millió tonna szén-dioxid-egyenértékkel fogják csökkenteni a károsanyag-kibocsátást,
  • 2030-ig 22 milliárd eurónak megfelelő környezeti kárt fognak megelőzni,
  • előreláthatóan 6,5 milliárd euró megtakarítást fognak eredményezni a fogyasztóknak.