Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A népszerű nyaralóhelynek számító Bali tengerpartjait műanyagszemét borítja, ráadásul a strandokat elöntő hulladék a szakértők szerint évente visszatérő eseménnyé válik a monszun, a rossz hulladékgazdálkodás és az egyre komolyabb mértéket öltő globális tengeri szennyezésnek köszönhetően - írja a brit Guardian.

90 tonna két nap alatt

Az indonéz sziget Kuta, Legian és Seminyak strandjain gyűlő szemétáradatot a hatóságok is nehezen tudják kezelni, csak pénteken és szombaton mintegy 90 tonna szemetet gyűjtöttek össze. Az egyik érintett környék környezetvédelmi és szennyvízkezelő ügynöksége szerint keményen dolgoznak a strandok megtisztításán, de az utánpótlás sajnos folyamatos.

Denise Hardesty, az ausztrál CSIRO kutatóintézet vezető kutatója és műanyagszennyezéssel foglalkozó szakértője szerint óriási mennyiségű műanyag gyűlik össze a strandokon, és ez évről évre egyre rosszabb lesz. A szakértő szerint Bali délnyugati strandjain évente fel szokott halmozódni a szemét a monszun okozta esők és a nyugatról keletre fújó szelek miatt. Azonban a partokra sodort műanyag egyre növekvő mennyisége összhangban van a műanyag gyártásának globális növekedésével. A strandokra kerülő hulladék mennyisége pedig világszerte emelkedik, de a monszun által érintett országokban sokkal erősebb szezonális hatást tapasztalnak.

A műanyagszennyezés hatalmas gondokat okoz az országban: Indonézia a második helyen áll Kína mögött a tengerekbe kerülő műanyag mennyiségét nézve. A Mashable cikke szerint a probléma kezelése érdekében Indonéziában már betiltották az egyszerhasználatos műanyagokat és egy turistákra kivetett adó is szóba került, az ebből származó bevétel a Bali környezetét és kultúráját segítő kezdeményezésekhez menne.

Kétszázszoros növekedés

Ahogy arról már a Buksza (a Napi.hu szerkesztőségi blogja) már korábban írt, a műanyagok nem csak Indonéziában, de az egész világon komoly kihívást jelentenek. A műanyagtermelés kétszázszorosára nőtt közel hét évtized alatt. 1950-ben még világszerte 11,5 millió tonna műanyagot gyártottak, 2015-ben több mint a kétszázszorosát, 322 millió tonnát, 2018-ben pedig már 359 millió tonnát. Ráadásul utóbbi mennyiségnek körülbelül a 10 százaléka köt ki évente a tengerekben, óceánokban. Az Európai Unió egyik tájékoztatójában idézett becslés szerint, ha nem lesz drasztikus fordulat ezen a területen, akkor 2050-ben akkor az óceánokban, tengerekben több műanyag lehet, mint hal.

A tengerpartokat elöntő szeméttel több módszerrel próbálnak harcolni: a Dél-Afrikai Köztársaságban található Cape Town tengerpartját például egy különleges gép, egy porszívószerűség járja. Az Enviro Buggy névre keresztelt szerkezet a szemét mellett a mikroműanyagot is felszippantja és kiszitálja. A műanyagot összeszedő "porszívó" valójában egy 4 keréken guruló, két tartállyal rendelkező jármű.