Mubarak nem mondott le

Az egyiptomi elnök csütörtök este beszédet mondott, amelytől sokan azt várták, bejelenti lemondását. Ez nem történt meg, de hatalmának egy részét átruházta az alelnökére. A Tahrír téren tüntetőket ez nem nyugtatta le, továbbra is az elnök lemondását követelik.
NAPI, 2011. február 10. csütörtök, 22:21
Fotó:

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök bejelentette, hogy átruházta elnöki hatalma egy részét az alelnökére és megismételte korábbi szándékát, miszerint a szeptemberi választásokig hatalomban marad. Az elnök kijelentette, hogy tisztában van vele, hogy országa egy fontos útelágazáshoz ért, amelyet az egyiptomi történelem meghatározó pillanatának nevezett.

"Teljes mértékben el vagyok kötelezve, hogy kormányunk ígéreteit teljesítsem" - mondta Mubarak a tévés beszédben és leszögezte azt is, hogy nem hajlandó semmilyen kívülről jövő beavatkozást vagy diktálást elfogadni - olvasható a CNN tudósításában. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy védelmezni fogja az alkotmányt és az embereket, amíg a hatalmat át nem ruházza egy szabad választáson megválasztott kormánynak.

A Financial Times és a CNN tudósítása szerint azonban Mubarak beszédéből egyáltalán nem derült ki, hogy ponosan milyen feladatokat is delegál és mikor. 

Mubarak közölte, hogy hat módosítást kér az alkotmányban, hogy a tüntetők összes követelését kielégítse. Ezek lényege a választások átláthatóságának, illetve a hatalmi struktúra átalakításának biztosítása. Az átmenetet a hadsereg felügyeli majd - jelentett ki az elnök. A rendkívüli állapotot viszont akkor fogja feloldani, ha adottak ehhez a biztonsági körülmények. Megígérte, hogy megbüntetik az erőszakért felelős személyeket, és részvétéről biztosította az áldozatok családtagjait.

A beszéd közben a Tahrír téren óriási hangerővel követelték Mubarak lemondását, még akkor is, amikor az elnök arról beszélt, hogy a tüntetések során történt halálesetekért és sérülésekért felelősségrevonások következnek.

A tévébeszédben jogosnak nevezte a tüntetők követeléseit, és azt mondta, hogy nem haltak meg hiába oly sokan. Megerősítette, hogy nem indul újból az államfői tisztségért.

"Számomra most az a legfontosabb, hogy visszaállítsam a bizalmat az egyiptomiak között" - mondta Mubarak. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy folytatni kell a már megkezdett párbeszédet.

Amikor Mubarak bejelentette, hogy hatalmának egy részét Omar Szulejmán alelnökre ruházza át, a tömeből többen a cipőjüket lengették a levegőben, ami az arab világban a megvetés jele.

Az alelnök az egyiptomi állami tévében azt mondta: "megnyitottuk az ajtót a párbeszéd előtt. Elköteleztem magam, hogy az alkotmány értelmében végigvigyem a hatalom fokozatos átadásának folyamatát."

HOZZÁSZÓLÁSOK