BUX
37350

Mubarak távozását követelik

Tüntetők ezrei gyűltek össze vasárnap Kairó központjában, követelve Hoszni Mubarak egyiptomi államfő lemondását, és elutasítva az új alelnök kinevezését. "Hoszni Mubarak, Omar Szuleimán, mindketten az amerikaiak ügynökei vagytok" - kiabálták a tiltakozók, miután az elnök (harmincévi országlása során először) alelnököt nevezett ki az eddigi hírszerzőfőnök személyében. "Mubarak, Mubarak, vár a gép" - skandálták a tüntetők. A kedd óta tartó kormányellenes tüntetéseken már több mint száz ember vesztette életét a sebesültek száma pedig kétezer körül mozog. A hatóságok hivatalos adatokat nem tettek közzé, így a valós számok nagyon mások is lehetnek, tekintettel az utcákon kialakult zűrzavarra.

NAPI, 2011. január 30. vasárnap, 14:51

Vasárnaptól betiltották az al-Dzsazíra katari székhelyű arab hírtelevízió tevékenységét, amely részletesen beszámolt az észak-afrikai országban zajló zavargásokról. A kairói tájékoztatási minisztérium közlése szerint bevonták a tévé-csatorna egyiptomi működési engedélyét, munkatársaitól pedig visszavonták az akkreditációs kártyákat. Néhány perccel e jelentés után - a döntés ismeretében - az al-Dzsazíra folytatta egyiptomi működését. A hírtelevízió szerint a hatóságok lépésükkel "el akarják hallgattatni az egyiptomi népet".

Szombaton rendőrök 17 tüntetőt lőttek agyon a Kairótól 140 kilométerre délre fekvő Ben-Szuef városban, ahol két rendőrőrsöt próbáltak megrohamozni a lázongók. Nyolc további embert Kairóban lőttek le, amikor egy börtön foglyai megpróbáltak kitörni. Kairóban, Szuezben és Alexandriában a pénteki összecsapások 68 ember életét követelték.

A belpolitikai válság közepette Egyiptom lezárta gázai övezeti határát, egy palesztin határvédelmi illetékes szerint több napra. Gázai hírek szerint három, Egyiptomban bebörtönzött palesztin a zavargások alatt megszökött börtönéből, és csempészalagutakon át visszatért a Hamász iszlamista szervezet uralta övezetbe.

A hadsereg egységei által ellenőrzés alá vont egyiptomi fővárosban ostromállapot alakult ki, a rendőrök eltűntek az utcákról, és a fosztogatóktól tartó helyi lakosok afféle önvédelmi brigádokat alakítva mindenhol maguk járőröztek szombat éjjel.

Este ismét lángokban állt a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt kairói székháza, de tűzoltót sehol nem lehetett látni. A székház egy része már pénteken kiégett, és sokan fosztogattak az épületben, bútorokat és számítógépeket elhurcolva az irodákból. Az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtelevízió jelentése szerint orvlövészek tüzeltek a belügyminisztérium épületének megrohamozására induló tüntetőkre.

Szombat este nyolc órára tetőfokára hágott a pánik, amikor világossá vált, hogy csak önmagukra számíthatnak a polgári lakosok az üzleteket és lakóházakat fosztogató bandák ellenében. A helyzetet a hadsereg mentette meg: bejelentették, hogy Kairóban mindenhol katonákat vezényelnek az utcákra, és "forró vonalat" nyitottak a védelemre szorulóknak.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója szerint éjfél körül a hidakon és a főutakon harckocsik várakoztak, a hadsereg ellenőrzés alatt tartotta a helyzetet. Mindazonáltal a helyiek továbbra is járőröznek lakhelyük közelében. A belváros gyakorlatilag elnéptelenedett, csak néhány autó száguldozott az utakon, az utóbbi napokban kialakult új "divatnak" megfelelően a legtöbb a menetiránnyal szembeni oldalon.

A központi Tahrír teret viszont még mindig tüntetők százai lepik el, de a hangulat békés. A körforgalom zöld pázsitján ücsörögnek, beszélgetnek, fényképezkednek, több fiatal pedig focimeccset rögtönzött az egyik úton.

A katonák eközben átfésültek minden kerületet, a fosztogatók után kutatva. Helyenként lövések is eldördültek, több embert letartóztattak. Az Egyiptomi Múzeumot nemcsak katonák, hanem tüntetők százai is védték, élő pajzsként útját állva a rablóknak. A hadsereg közölte, hogy a törvényt sértőknek hadbíróság előtt kell felelniük tetteikért.

Nehezíti a helyzetet, hogy az ország börtöneiből köztörvényes rabok ezrei szöktek meg. Csak el-Fajjúm városban legalább ötezer bűnöző tört ki a börtönből, s eközben megölték a biztonsági szolgálat vezetőjét, Muhammed Batran dandártábornokot. A hadsereg biztonsági megfontolásokból lezárta a Kairót és Alexandriát összekötő autópályát.

Hasonló a helyzet Egyiptom más városaiban is. Alexandriában fosztogatók titkosügynöknek adták ki magukat, és így akartak kirabolni egy bankot, de a kísérletük kudarcba fulladt. Szuezben kirabolták az al-Dzsazíra hírtelevízió forgató csoportját.

 

Egyiptomban a vasárnap munkanap, de a bankok és tőzsde nem nyit ki. A zavargások által okozott veszteségek már 11,8 milliárd dollárra rúgnak. Ugyanakkor a Szuezi-csatornán továbbra is zavartalan a forgalom.