Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban a parlament arra is felhatalmazta a kormányt, hogy maximált árakat állapítson meg. Ennek elvileg meg kellene előznie a spekulációt, ám a szabályok betartása általában nem megoldható - írta a Rzeczpospolita. Az április 1-jén életbe lépett válságkezelő csomag alapján a fejlesztési miniszter az egészségügyi és a mezőgazdasági miniszterrel egyetértésben, megállapíthatja a maximális árakat, illetve a maximális haszonkulcsot mind a nagy-, mind a kiskereskedelemben.

Az előírás társadalmi szükségletre született, miután számos vásárló panaszkodott a nagyon megemelkedett árakra. Az Országos Gazdasági Kamara szakembere szerint azonban az áremelkedések korlátozása gyakorlatilag lehetetlen. Nincs ugyanis állami apparátus, amely minden esetet figyelhetne, vagy objektívan megállapíthatná, hogy túlzott áremelkedés történt-e vagy sem.

Ráadásul az előírások nagyon általánosak, például nincs meghatározva, minek az árát állapíthatják meg, csak annyi, hogy olyan áruknak és szolgáltatásoknak, amelyek az emberek egészségét vagy biztonságát védik. Az Agricole Bank képviselője szerint a kormány intézkedése csak a vásárlók megnyugtatására született, azt akarják bizonyítani, hogy a kormány érzékeli a helyzetet. Elképzelhető, hogy a kormány szaglászása az árak körül esetleg elriaszt egyes spekulánsokat.