Működik Észak-Korea vezérének ördögi terve

Úgy tűnik, a dél-koreai közvélemény besokallt az északi szomszéddal az év elején kezdődött mosolydiplomáciától. Sokak szerint a szöuli vezetés túl nagy engedményeket tett az északi rezsimnek. A phjoncshangi téli olimpiát az északi főváros neve alapján phenjani olimpiának csúfolják.
Komócsin Sándor, 2018. január 25. csütörtök, 15:03
Fotó: AFP

Dél-Korea olimpiai békedemokráciája a bírálatok egyre erősebb pergőtüze alá került - írja a CNBC. A sportdiplomácia az év elején vette át a főszerepet az északi és a déli állam kapcsolatában, miután Kim Dzsongun, a sztálinista rezsim diktátora bejelentette, hogy országa sportolói készek részt venni a februári phjongcshangi téli olimpián.

Akkor nagy volt a bizakodás abban, hogy a felek enyhülő viszonya utat nyithat az északi rezsim nukleáris arzenáljának leszereléséről szóló tárgyalások megkezdése előtt is. A folyamatokat követő szakértők azonban most már úgy látják, hogy Mun Dzsein dél-koreai elnök túl sok engedményt tett e remény teljesülése érdekében.

A népnek sem tetszik

Főként két inkább szimbolikus lépés üti ki a biztosítékot: az egyik, hogy a két koreai állam sportolói közös zászló alatt vonulnak majd fel az olimpia nyitó- és záróünnepségén, a másik, hogy a déli női hokicsapatban északi játékosok is helyet kapnak. A vita eljutott arra a szintre, hogy egyesek a sztálinista rezsim kiszolgálásával vádolják a dél-koreai elnököt.

Ez a két gesztus az Észak-Koreával szembeni kivitelézés megnyilvánulása, ami arra utal, hogy a nemzetközi közösség kész visszafordulni a rezsimmel szembeni kemény fellépéstől - véli Sung-Yoon Lee Koreára specializálódott, az USA-ban tanító egyetemi professzor. És nagyon úgy tűnik, hogy a nép vele ért egyet.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint tíz dél-koreaiból négy támogatja a közös zászló használatát a nyitó- és záróünnepségen. Széles körű az egyetértés abban, hogy az északi játékosok szerepeltetése minimálisra csökkenti a csapat esélyeit, különösen ha figyelembe vesszük, hogy a közös felkészülésre összesen három hét maradt.

Szégyen?

A dél-koreai közösségi médián olyan sok a panasz, hogy az észak-koreai főváros neve alapján sokan phenjani olimpiának csúfolják a phjongcshangi játékokat. Mun sajtóosztálya próbálja menteni a menthetőt, azt kommunikálja, hogy az olimpiai együttműködés közelebb hozza a békét a Koreai-félszigeten, ám ezt nem hiszi el a nép. Az elnök népszerűségi indexe 2017. májusi hivatalba lépése óta nem látott mélypontra került.

Lee szerint Mun-adminisztráció túl messzire ment Észak-Korea dédelgetésében. Vélhetően túlreagálták azt az esélyt, hogy ez elvezethet a sztálinista ország atomfegyvereinek leszereléséhez.

Tüskés olajág

Eközben Kim Dzsongun tovább üti a vasat. A napokban egy közös párt- és kormányrendezvényen felszólította a világ minden részén élő koreait, hogy fogjanak össze - adta hírül a Reuters. Ebből persze hagyjanak ki minden más országot - tette hozzá -, illetve természetesen a rezsim minden erejével lesújtanak azokra, akik meg akarják akadályozni a Koreai-félsziget lakóinak egyesítését. A hivatalos hírügynökség hozzátette még ehhez, hogy nem erősíti a bizalmat a felek között, ha a déli ország idegen hatalmakkal (értsd: az USA-val) tart közös hadgyakorlatokat.

Ez az utolsó olajág, amelyet Kim átnyújtott, tüskés, azaz nem jelenti azt, hogy megváltozott volna a politikája - állítja Lee. Mindent előre eltervezett - teszi hozzá a professzor. A sztálinista diktátor pusztán azért tesz gesztusokat, hogy országa több pénzügyi támogatást kapjon Szöultól. Ennek összege egyébként már átlépte az évi 900 millió dollárt (225 milliárd forint, a négyes metró költségének fele).

A fotó forrása: Kim Jae-Hwan/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.01.26 12:32

@laci_52:
pontosabban amig eszak korea izmosik, addig kevesebb figyelem jut a krimre es a delkinai tengerre. ezert az oroszok es a kinaiak mindent megtesznek annak megakadalyozasara, hogy eszakkoreat soval behintsek. trump eleg sok okorseget csinal, de nem bannam, ha leszarna minden politikai megfontolast, es legalabb egy megelozo csapas erejeig letarolna eszak koreat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.01.26 08:31

@laci_52: Akárcsak a magyar politikusok is. Putyin és Soros irányítása alatt lavíroznak EU-s pénzekből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.01.25 22:42

Vegyük már észre, hogy Dél-Korea egy kis pont ebben a játszmában. Észak-Korea Kínával és Oroszországgal is határos: ha ezek az országok(nem bevallottan!) nem segítenék folyamatosan, már rég összeomlott volna. Vegyük már észre, hogy a kommunista Korea csak egy nagyhatalmi játszma bábfigurája!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html