Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dél-Korea olimpiai békedemokráciája a bírálatok egyre erősebb pergőtüze alá került - írja a CNBC. A sportdiplomácia az év elején vette át a főszerepet az északi és a déli állam kapcsolatában, miután Kim Dzsongun, a sztálinista rezsim diktátora bejelentette, hogy országa sportolói készek részt venni a februári phjongcshangi téli olimpián.

Akkor nagy volt a bizakodás abban, hogy a felek enyhülő viszonya utat nyithat az északi rezsim nukleáris arzenáljának leszereléséről szóló tárgyalások megkezdése előtt is. A folyamatokat követő szakértők azonban most már úgy látják, hogy Mun Dzsein dél-koreai elnök túl sok engedményt tett e remény teljesülése érdekében.

A népnek sem tetszik

Főként két inkább szimbolikus lépés üti ki a biztosítékot: az egyik, hogy a két koreai állam sportolói közös zászló alatt vonulnak majd fel az olimpia nyitó- és záróünnepségén, a másik, hogy a déli női hokicsapatban északi játékosok is helyet kapnak. A vita eljutott arra a szintre, hogy egyesek a sztálinista rezsim kiszolgálásával vádolják a dél-koreai elnököt.

Ez a két gesztus az Észak-Koreával szembeni kivitelézés megnyilvánulása, ami arra utal, hogy a nemzetközi közösség kész visszafordulni a rezsimmel szembeni kemény fellépéstől - véli Sung-Yoon Lee Koreára specializálódott, az USA-ban tanító egyetemi professzor. És nagyon úgy tűnik, hogy a nép vele ért egyet.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint tíz dél-koreaiból négy támogatja a közös zászló használatát a nyitó- és záróünnepségen. Széles körű az egyetértés abban, hogy az északi játékosok szerepeltetése minimálisra csökkenti a csapat esélyeit, különösen ha figyelembe vesszük, hogy a közös felkészülésre összesen három hét maradt.

Szégyen?

A dél-koreai közösségi médián olyan sok a panasz, hogy az észak-koreai főváros neve alapján sokan phenjani olimpiának csúfolják a phjongcshangi játékokat. Mun sajtóosztálya próbálja menteni a menthetőt, azt kommunikálja, hogy az olimpiai együttműködés közelebb hozza a békét a Koreai-félszigeten, ám ezt nem hiszi el a nép. Az elnök népszerűségi indexe 2017. májusi hivatalba lépése óta nem látott mélypontra került.

Lee szerint Mun-adminisztráció túl messzire ment Észak-Korea dédelgetésében. Vélhetően túlreagálták azt az esélyt, hogy ez elvezethet a sztálinista ország atomfegyvereinek leszereléséhez.

Tüskés olajág

Eközben Kim Dzsongun tovább üti a vasat. A napokban egy közös párt- és kormányrendezvényen felszólította a világ minden részén élő koreait, hogy fogjanak össze - adta hírül a Reuters. Ebből persze hagyjanak ki minden más országot - tette hozzá -, illetve természetesen a rezsim minden erejével lesújtanak azokra, akik meg akarják akadályozni a Koreai-félsziget lakóinak egyesítését. A hivatalos hírügynökség hozzátette még ehhez, hogy nem erősíti a bizalmat a felek között, ha a déli ország idegen hatalmakkal (értsd: az USA-val) tart közös hadgyakorlatokat.

Ez az utolsó olajág, amelyet Kim átnyújtott, tüskés, azaz nem jelenti azt, hogy megváltozott volna a politikája - állítja Lee. Mindent előre eltervezett - teszi hozzá a professzor. A sztálinista diktátor pusztán azért tesz gesztusokat, hogy országa több pénzügyi támogatást kapjon Szöultól. Ennek összege egyébként már átlépte az évi 900 millió dollárt (225 milliárd forint, a négyes metró költségének fele).

A fotó forrása: Kim Jae-Hwan/AFP