Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Meglepetést okozott Angela Merkel azzal a döntésével, hogy nem vesz részt a bajor CSU idei pártkongresszusán, hiszen 2005-ös első kancellárrá választása óta mindig elutazott erre az eseményre. Az elemzők első hallásra úgy vélték, ez a gesztus újabb bizonyítéka annak, hogy fogyóban van a német konzervatív szavazók bizalma Merkel iránt - kezdi háttéranyagát a Finacial Times.

A kancellár attól tarthatott, hogy a megengedő menekültpolitikáját kifogásoló CSU-küldöttek egy része barátságtalan gesztusokat tesz ellene.

Emellett emlékezhetett rá, milyen kínos volt egy évvel ezelőtt, amikor Horst Seehofer, a bajor párt elnöke 14 percen át leckéztette a bevándorlási válság szerinte rossz kezelése miatt, miközben ő csak hallgatott.

Más hangulat

Seehofer még azzal is fenyegetőzött, hogy ha a kormány nem változtat menekültpolitikáján, elindul Merkellel szemben kancellárjelöltként a 2017. őszi parlamenti választásokon.

A szavazás közeledtével azonban óvatosabbá vált, és az elemzők arra számítanak, hogy a hét végi kongresszust arra használja fel, hogy újjáépítse a két jobbközép párt közti hidakat.

Azt hiszem, sokkal közelebb van egymáshoz a CDU és a CSU, mint azt sokan gondolják - fejtegette nemrégiben egy CSU-s parlamenti képviselő jelezve a békülékeny hangulatot. A véleményünk 95 százalékban azonos, és ezt Seehofer is tudja - tette hozzá.

Rájöttek

A felek minden bizonnyal felismerték, hogy kockázatos lenne szétszakítani több évtizedes múltra visszatekintő szövetségüket. Merkel távolléte a CSU-kongresszustól a két párt viszonyának mélypontja lehet, ám azonnal javulni kezdhet a helyzet, ha a bajor politikusok világossá teszik: támogatják a Angela Merkel újraindulását a kancellári székért (amit decemberben jelenthetnek be) - fejtegeti Carsten Nickell, a Teneo politikatudományi intézet elemzője.

Sokat segít a viszony normalizálásában, hogy a kormány kezdeményezte a menekültkérelemért folyamodók állami támogatásának csökkentését és az EU-val együtt tető alá hozta az unió és Törökország megállapodását a bevándorlók egy részének visszairányításáról.

Emellett a balkáni határok lezárásának köszönhetően csökkent az érkezők száma: tavaly novemberben például 58 ezren érték el Németországot, míg idén csak 17 ezren.

Konzervatív műsor

Merkel távollétében a bajor jobboldali párt kongresszusi küldöttei a hagyományos konzervatív témákkal - a minaretépítés tilalmával, a muszlim fátyol használatának korlátozásával, az adócsökkentésekkel, a nyugdíjak emelésével - foglalkozhatnak.

Egy témát ejthetnek: Brüsszel a diszkrimináció tilalmára hivatkozva visszadobta az autópályadíj bevezetésével kapcsolatos javaslatot, amely a matrica vásárlását egybekötötte volna a német autósok útadójának csökkentésével.

Jöhet a régi lemez

Végül is új erőre kaphat a korábbi választási szövetség, amelyben a mérsékeltebb CDU középen csatázik a szociáldemokratákkal, míg a radikálisabb CSU a jobboldalra figyel.

Lesz mi ellen küzdenie: az euroszkeptikus, bevándorlóellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt támogatottsága országos szinten 12 százalékon áll, ami arra utal, hogy sok szavazót csábíthattak el a konzervatív pártoktól is.