Csúfos kudarc érte Romániát

Kizárólag a romániai piacon forgalmazott termékek gyártását is elvitték az országból a termelők, hol azért, mert nem tudták biztosítani a megfelelő feltételeket helyben, hol azért, mert van még az EU-ban a romániainál is olcsóbb munkaerő.
Barabás Júlia, 2019. április 28. vasárnap, 07:20
Fotó: Napi.hu

Bár az átlagkereset tekintetében Románia az utolsók közé tartozik az EU-ban, volt már rá példa, hogy romániai gyárat költségcsökkentés címen zártak be - írja a Maszol. Az első áldozat a brassói fogkrémgyár volt, amely 2008-ban húzta le a rolót. A tulajdonos Colgate-Palmolive gazdaságossági megfontolásból döntött úgy, hogy néhány termék gyártását bulgáriai gyárába helyezi át, ahol a termelési költségek még a romániainál is alacsonyabbak.

Hasonló okok miatt szűnt meg 2015-ben a több mint száz éves brassói csokoládégyár, melynek utolsó tulajdonosa, a Kraft Foods, szintén úgy döntött, hogy az egyik legnépszerűbb hazai édességnek számító Poiana csokoládét Bulgáriában fogja gyártani. Bulgáriában készül immár a brit-holland Unilever tulajdonában levő Napoca fagylalt is, melyet évtizedeken át a kolozsvári Bácsi úti tejterméküzemben állítottak elő.

Arra is van azonban példa, hogy kizárólag Romániában értékesített terméket Nyugat-Európában gyártsanak. Talán a legelső ilyen a Nenea Iancu sör volt. Ezt Németországban főzik, a forgalmazó szerint azért, mert helyben nem volt meg a technológiai feltétele a 45 napon át történő érlelésnek. A magasabb termelési költségek ellenére szintén Németországban készül az Azuga, amely a rendszerváltás előtt a legjobb sörök között volt Romániában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.04.28 12:27

Csak azt nem értem, ha mindig olcsóbbítják a gyártást, akkor miért drágul minden? :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gulyasgyula, 2019.04.28 10:09

Ez csak azért van mert a jó kormányuknak köszönhetően lekörözték Magyarországot ?..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html