Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az állandó munkaerőhiány mérséklése érdekében a cseh kormány megváltoztatta a vendégmunkások befogadásával kapcsolatos szabályozást - adta hírül a Radio Praha. A lényeg, hogy bizonyos követelmények teljesítése esetén növelik a hosszú távú tartózkodási engedélyek kiadását. A cseh kereskedelmi kamara szerint a vállalatok félmillió embert keresnek.

Az új rendelet három szintre egyszerűsíti le a bevándorló munkavállalók besorolást. Az elsőn a magasan képzettek, a másodikon át átlagos, standard képzettségűek helyezkednek el, míg a harmadikon az olyan tudományos kutatással foglalkozók, akik különösen fontos munkát végeznek. A képzetlen munkaerőből nem kérnek a csehek.

A programban az ukránok, a montenegróiak, a szerbiaiak, illetve a Kazahsztánból, a Fülöp-szigetekről, Indiából, Moldovából és Mongóliából érkezők előtt nyitják meg a kaput. Ukrajna kiemelkedik: ezzel az országgal szemben jelenleg egy évi 19,6 ezres beengedési kvóta van érvényben, amelyet fokozatosan 40 ezerre növelnek. A többi országból maximum 1000 főt fogadnak.

A törvényben nem nevesített országok polgárainak akkor van esélyük munkát vállalni Csehországban, ha nem olyan helyről jönnek, amelyet a prágai belügyminisztérium biztonsági szempontból kockázatosnak tart. Ilyenek Irak, Szíria, Afganisztán, Pakisztán és Vietnám - az utóbbi a szervezett bűnözés miatt.

A cseh munkaerő-állománynak immáron 11 százalékát adják külföldiek, miközben a lakosságon belüli arányuk csak öt százalék. a munkanélküliségi ráta a hivatalos adat szerint 2,6 százalék, júniusban 342 betöltetlen álláshellyel 196 ezer munkát kereső állt szemben.