Rossz hír érkezett Németországból

A német konjunktúra lassulása a munkaerőpiacon is kezdi éreztetni hatását, augusztusban nőtt a munkanélküliek száma az előző havihoz képest és emelkedett a munkanélküliségi ráta is a német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) csütörtökön publikált jelentése szerint.
Domokos László, 2019. augusztus 29. csütörtök, 11:47
Fotó: Napi.hu

Augusztusban az előző havihoz képest 44 ezerrel 2,319 millióra nőtt a munkanélküliek száma Németországban, a munkanélküliségi ráta pedig 0,1 százalékponttal 5,1 százalékra emelkedett.

Szezonális kiigazítással 4 ezerrel emelkedett a munkanélküliek száma, a munkanélküliségi ráta pedig 5,0 százalékon nem változott.

Augusztusban 795 ezer betöltetlen munkahelyet jelentettek be a hivatalnál, 33 ezerrel kevesebbet mint az előző hónapban. Szezonális kiigazítással a betöltetlen munkahelyek száma 8 ezerrel csökkent.

A hivatal foglalkoztatási indexe, a BA-X az előző havihoz képest egy ponttal 242-re csökkent augusztusban és ezzel tíz ponttal maradt el az egy évvel korábbitól.

A konjunkturális lassulás kezdi éreztetni hatását a munkaerőpiacon, de összességében még mindig robusztusnak számít - kommentálta az augusztus havi jelentést Detlef Scheele, a BA igazgatója.

A szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis adatai szerint júliusban 45,29 millió volt a foglalkoztatottak száma Németországban, 14 ezerrel több mint az előző hónapban és 374 ezerrel több mint egy évvel korábban - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK