Jól megy a szlovákoknak - hol van már a régi Csehszlovákia?

Szlovákia lakosainak az árucikkek többségéért kevesebbet kell dolgozniuk, mint a rendszerváltás idején, ám van amiért többet. Az átlagbér alapján történt összehasonlítás, azonban nem teljesen pontos.
Barabás Júlia, 2020. november 15. vasárnap, 14:14
Fotó: AFP

A világjárvány miatt a szlovákiai családok egyre borúlátóbban látják a jövőjüket, az idősebb generációk tagjai pedig újra egyre gyakrabban emlegetik az 1989-es rendszerváltás előtti időszakot, amikor szerintük "sokkal jobban éltünk", mivel az üzletekben "minden jóval olcsóbb volt" - írja a pozsonyi Új Szó.

A Wood & Company befektetési és tanácsadó cég szerint - annak ellenére, hogy a járvány miatt az elmúlt hónapokban romlott a családok anyagi helyzete - többet engedhetnek meg maguknak az átlagbérből élő szlovákiai lakosok, mint 31 évvel ezelőtt.

A rendszerváltás után hosszú ideig csökkent a szlovákiai családok életszínvonala, és ami a reálbéreket illeti csak 2007-re sikerült sikerült ledolgozni a visszaesést. Jelenleg több árufajtáért manapság jóval rövidebb ideig kell dolgozniuk a szlovákiai lakosoknak, míg egyes áruk esetében épp ellenkező a helyzet.

Az áruk nagy részéért azonban most kevesebbet kell gürcölnünk, mint korábban. A kenyérért csaknem dupla annyit kell dolgozni, mint a rendszerváltás idején, ugyanakkor egy színes televízióért 1989-ben még négy hónapot kellett dolgozni, míg manapság egy LCD-televízióért csupán 11 napot.

Az elemzést részben árnyalja, hogy a benne alapul vett bruttó átlagbér, amit a statisztikai hivatal tesz közzé, nem teljesen objektív, ez ugyanis csak azt mutatja meg, hogy mennyit keres egy átlagos szlovákiai lakos. Ezt az adatot azonban erősen torzítják a csúcsmenedzserek és a jól fizetett ágazatokban dolgozók bérei. A dolgozók kétharmadának a szlovákiai átlagbérnél alacsonyabb a fizetése.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.11.15 17:14

@europeer: " Ja. A "Cseszkó" időkben tényleg olcsóbb, s jobb minőségű áruk voltak.
Az új cipőt úgy hoztuk át, hogy kimentünk egy régi elgyötört sz@rba, s felvettük az újat, amit összekoszoltunk, hogy ne újnak látszódjon. :-)) "

Azért cipőt Magyarországon is lehetett kapni. Nem kellett cipőért Csehszlovákiáig menni....

Az országok között árban mindig is volt differencia. A sör olcsóbb volt akkor is náluk, de az üdítők drágábbak. Gyerekként voltam kint osztálykiránduláson, vettünk üdítőt, hát kerekedett a szemünk a magyar árhoz képest elég borsos volt....

A szlovákok pedig Csehszlovákia csórói voltak, szerintem vitán felül áll, hogy jobban élnek, mint a Csehszlovák időkben. Szerintem az akkori önmagukhoz képest a legtöbbet fejlődtek a volt szovjet blokk népei közül. Tőlünk sokkal szegényebbek voltak, ma meg utcahosszal előznek bennünket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.11.15 16:26

Ja. A "Cseszkó" időkben tényleg olcsóbb, s jobb minőségű áruk voltak.
Az új cipőt úgy hoztuk át, hogy kimentünk egy régi elgyötört sz@rba, s felvettük az újat, amit összekoszoltunk, hogy ne újnak látszódjon. :-))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html