Nőnapi ajándék: ennyivel keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál

Az EU 27 országában átlagosan 14,8 százalékkal keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál, Magyarországon az átlagos eltérés 11,2 százalék. A nemek közötti átlagos európai bérkülönbség adatait az Eurostat publikálta nőnapra.
Szepesi Anita, 2020. március 8. vasárnap, 08:29
Fotó: Pixabay

Jelentős a szórás a nemek közötti átlagos bérkülönbséget illetően az EU 27 tagállama között. A legrosszabb a helyzet Észtországban, ahol a nők bruttó órabére átlagosan 22,7 százalékkal kevesebb a férfiakénál. A lista másik végén álló Romániában 3 százalék az eltérés - derül ki az Eurostat nőnapi összesítéséből.

Érdekes módon a lemaradásokat nem lehet országcsoportokhoz, vagy régiókhoz kötni.

A 10 főnél többet foglalkoztató cégeknél a bruttó órabérek közötti átlagos különbség az EU 27 országában 14,8 százalék, az eurózónában ennél is több, 15,9 százalék.

A legkisebb különbség felől haladva Magyarország a 8. helyen áll a listán 11,2 százalékos átlaggal, ennél csak Romániában, Luxemburgban, Olaszországban, Belgiumban, Szlovéniában, Lengyelországban és Horvátországban mért jobbat az Eurostat.

A nemek közötti fizetéskülönbségek csak részben korrelálnak a nemeket közti egyenlőséget mérő Gender Equality Index-szel, a magyar 11,2 százalékkal egy csomó olyan országot is megelőzünk, amelyek egyébként más aspektusból jobban teljesítenek egyenjogúság terén - vette észre az Index.

A nők lemaradása a korral nő, míg a 25 év alattiak körében a bruttó órabérek legnagyobb távolsága 12,3 százalék - Magyarországon 7,6 százalék - , a 35-44 év közöttiek 25 százalékkal kevesebbet is kaphatnak óránként a munkájukért.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nyugatos_szolasszabadsag, 2020.03.08 23:59

Nônapi ajándék... Igen, a libbant társadalmi egyenlôség élharcos liberálfasisztáktól csak egy ilyen szexista cikk telik mint nônapi ajándék.
Ez mindent elmond ezekrôl a férgekrôl.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

LCoder, 2020.03.08 16:20

Ennél picit nagyobb a különbség mondjuk egy svájci nő és egy magyar férfi között ugyanabban a munkakörben, és nem a magyar férfi javára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html