Lesújtó jövőképet vázoltak Közép-Európáról

Lengyelországban és Horvátországban már adókedvezményekkel próbálják meggátolni a fiatal munkaerő külföldre áramlását. A helyzet azonban egyre csak rosszabb lesz az agyelszívás területén - állítják a CNBC által megkérdezett szakértők.
Lovas-Romváry András, 2019. augusztus 6. kedd, 11:38
Fotó: Shutterstock - képünk illusztráció

Az agyelszívás és a fiatal munkaerő külföldre vándorlása egyre durvábban sújtja a közép- és kelet-európai uniós tagállamok gazdaságait, így a kormányok most adócsökkentéssel próbálják lassítani a folyamatot - írja összefoglalójában a CNBC.com

A lengyel kormány teljesen eltörli a kétmillió fiatal munkavállaló esetében a személyi jövedelemadót, Horvátország a 25 év alattiaknak szintén adómentességet biztosítana és felére csökkentené a 25 és 30 év közöttiek adóterheit. A régió kormányait az ösztönözte a lépésekre, hogy a fiatal munkaerő nyugatra áramlása egyre inkább aláássa az országok gazdasági kilátásait.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a törvényjavaslatot a parlamentben azzal indokolta, hogy az elmúlt 15 évben összesen 1,7 millió lengyel vándorolt ki az országból. Ez szerinte hatalmas veszteség Lengyelország számára, olyan, mintha egész Varsó külföldre ment volna.

Az új törvény szerint azok a 26 év alatti lengyel fiatalok, akik évente kevesebb, mint 85 528 z³otyt keresnek, teljes mértékben mentesülnek adófizetési kötelezettségük alól. Ez éves szinten a mai árfolyamon számolva 6 millió 491 ezer forintot jelent, ami 12-vel osztva havi 540 ezer forint keresetet jelent. A horvát és a lengyel könnyítések várhatóan egyaránt jövő év január elsejétől léphetnek életbe.

A kedvező változások ellenére a CNBC által megkérdezett elemzők úgy vélik, ezek az intézkedések várhatóan nem fogják jelentősen lassítani a fiatal munkaerő térségből történő elvándorlását. Az alapvető problémát az jelenti, hogy ezek a hiánypótló intézkedések ugyan jó szándékúak, azonban nem képesek a problémák igazi gyökerét érinteni - mondta Prianthi Roy, az Economist Intelligence Unit elemzője. Ezek a régiót érintő egyre súlyosabb munkaerőhiányát hivatottak enyhíteni, azonban a fiatalok elvándorlása ennek csak az egyik oka. Abban szerepet játszik a csökkenő születési ráta és a bevándorlás adminisztratív eszközökkel történő korlátozása is. Ezek eredményeként egyre inkább csökken az aktív népesség aránya a lakosságon belül, s ez a helyzet csak egyre rosszabb lesz - folytatta a szakértő.

Ezek a folyamatok előbb-utóbb éreztetni fogják hatásukat a fizetési mérlegeken és a gazdasági növekedésen is. Emiatt Roy szerint ezen gazdaságok félzárkózása a nyugat-európai szintre sosem fog megtörténni.

2017-ben a közép- és kelet-európai tagállamokból összesen 17 millió ember élt más uniós tagállamban, ezek 32 százaléka volt 15 és 34 év közötti - idézi a portál a hivatalos Uniós adatokat. Az Uniós belüli elvándorlás két fő célpontja az Egyesült Királyság és Németország volt, míg a legnagyobb kibocsátó országok Románia, Lengyelország, Olaszország és Portugália voltak. A képzettebb európai munkavállalók rendszerint az unió városiasodottabb, északi régióit részesítették előnyben, leginkább Svédországot, Írországot, Észtországot, Dániát és az Egyesült Királyságot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Archer58, 2019.08.07 13:11

@Sorathul: Na jó! Az első hozzászólásomat viccnek szántam. A másodikat is. De most komolyan. Amelyik fiatal megteheti, meneküljön ebből az országból, amíg lehet. A szüleik pedig támogassák őket a menekülésben. Ennek az országnak vége, megy a levesbe. Nem bort iszok és vizeletet prédikálok. Megfogadtam a kormány bölcsességét, a gyermek az első.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2019.08.07 12:18

@Archer58:
"De, utasításba lehet adni. Bizonyíték rá az utolsó három parlamenti választási eredmény. "
Az utolsó három parlamenti választás bizonyíték arra, hogy utasításba lehet adni a fiataloknak, hogy ne menjenek, vagy hogy legyenek hülyék?
Felvázolná ezt nekem, hogy ezt mégis hogy? :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2019.08.07 11:54

@Mekelekke: De, utasításba lehet adni. Bizonyíték rá az utolsó három parlamenti választási eredmény.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.08.07 11:38

@Archer58: "Meg kell mondani a fiataloknak, ne menjenek Nyugat-Európába."

Nem lehet az embereknek utasításba adni, hogy "legyetek hülyék". Ha számbaveszi a szempontjait és 51 százalékban a külföld a nyerő, akkor menni fog. Vagy Magyarországnak kellene megváltozni úgy, hogy javuljon a fenti arány, vagy a fiatalok szempontjait kellene "átprogramozni". Ez utóbbi miatt folyik éppen az oktatás központosítása (magániskolák ellehetetlenítése), a hitoktatás nyomatása, stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.08.07 11:28

@terabit: "Kelet-Europaban népet kicserélni, helyére pedig az übermensch."

Állítólag éppen az ellenkezője van folyamatban: Európa minden országát akárhonnan betelepített külsősökkel "felhígítani" annyira, hogy az egyes nemzetek hiába tartanak össze saját érdekeik mentén, a választásokon kisebbségbe kerüljenek saját országukban. Hosszú távú a terv, de pl Anglia, egyes területein már a "bevándorlók" vannak többségben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html