Több mint hétéves csúcson az eurózóna - mégsem boldog senki

Tovább emelkedtek a munkaerőköltségek az Európai Unióban és az euróövezetben a harmadik negyedévben. Az euróövezetben több mint hétéves csúcsra gyorsult a növekedés üteme.
Dzindzisz Sztefan, 2018. december 14. péntek, 11:54
Fotó: Pixabay

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közölt adatai szerint éves összevetésben az euróövezetben 2,5 százalékkal, az EU-ban pedig 2,7 százalékkal nőtt az óránkénti munkaerőköltség július-szeptemberben - írja az MTI. A második negyedévben az eurózónában 2,3, az unióban pedig 2,7 százalékos emelkedést mértek.

A munkaerőköltség két fő alkotóeleme közül a bérek és keresetek a 19 tagú euróövezetben 2,2 százalékkal, a 28 országot számláló unióban pedig 2,7 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben. A másik összetevő, a nem bérjellegű költségek - köztük a munkáltatói társadalombiztosítási hozzájárulás - 3 százalékkal, illetve 2,4 százalékkal kúsztak feljebb.

A második negyedévben az euróövezetben a bérek és keresetek 2,1 százalékkal, a nem bérjellegű költségek pedig 3 százalékkal nőttek, míg az EU-ban 2,8 százalékos, illetve 2,7 százalékos emelkedést mértek.

Éves összehasonlításban Romániában emelkedett legnagyobb mértékben, 13,9 százalékkal az óránkénti munkaerőköltség július-augusztusban, a második helyezett Lettországban 13,2 százalékkal, majd Litvánia következik 10,7 százalékkal, Magyarország pedig 9 százalékkal a negyedik.

A legkisebb növekedést Belgium (1,2 százalék), Portugália (1,5 százalék), valamint Málta és Finnország (1,6 százalék) könyvelhette el.

HOZZÁSZÓLÁSOK