Lengyelországban idén az első háromnegyed évben 151 ezer új munkahely keletkezett, ami 16 ezerrel kevesebb, mint a tavalyi évnek ugyanebben az időszakában, ugyanakkor nőtt a megszüntetett állások száma - írta a Rzeczpospolita. Az utóbbi években a munkáskezek hiánya okozott gondot a vállalatoknak.

A cégek azzal szembesültek, hogy a dolgos kezekért és fejekért folyó versenyben kénytelenek voltak jobban növelni alkalmazottaik fizetését, mint amit jónak láttak volna. A csökkenő üres munkahelyek száma azt jelenti, hogy a cégek gondjai enyhülnek a munkaerő keresésében és lanyhul a béremelési nyomás is.

Egy friss felmérésből kiderült, hogy még a kereskedelemben is csökken a dolgozók iránti kereslet, ami az iparban már 2016 óta megfigyelhető. A változás megjelent az építőiparban is, a kivételt a szolgáltatások jelentik, ahol egyre nő a kereslet az alkalmazottak iránt, igaz, ott lassúbb a bővülés, mint két évvel ezelőtt.

Az új év sem ígér sok jót a munkavállalóknak: egy 750 cég megkérdezésével készült felmérés szerint csak hat százalékuk akarja növelni a létszámát. Ez a legalacsonyabb adat az elmúlt két év összehasonlításában. Jó hír viszont, hogy a vállalatok 86 százaléka még nem döntötte el, hogy akar-e új embereket felvenni.